Wpis z mikrobloga

naszą małą śledziowo-paprykarzową ojczyznę


@Dorciqch: Daj tam spokój, jaka tam paprykarzowa ojczyzna :)
Paprykarz to afrykańska potrawa którą buchnęliśmy w latach 60 z Senegalu (Thieboudienne) i przerobiliśmy na własną modłę.
BTW, też byłbym zainteresowany przepisem na grzybki w miodzie.
To się fajnie może ze śledzikiem komponować.
  • Odpowiedz
  • 11
@moll @paramyksowiroza https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/grzyby-marynowane-prawdziwki-w-miodzie z tego przepisu robiłam, tylko miodu dałam odrobinę więcej, bo mi się akurat tak polało. No i dodałam jeszcze marcheweczkę pokrojoną w kostkę. A pomysł wziął mi się z tego, że jak byliśmy na wakacjach rowerowych w okolicach Połczyna Zdroju (polecam, piękne okolice) to znaleźliśmy produkt lokalny na jednej wsi: grzybki marynowane w miodzie z szyszką. Jakie to było dobre! Stwierdziłam, że co prawda szyszek w odpowiednim momencie nie
  • Odpowiedz
@Dorciqch te grzybki w miodzie mnie zafascynowały, ale mam małe merytoryczne "ale" do przepisu. Potoczny prawdziwek to borowik szlachetny. Jednakże borowikiem jest też podgrzybek w każdej postaci. Ten IMHO najlepszy do słoików brunatny, ale i ceglastopory, zajączek, czy siniak (aka ponury).
  • Odpowiedz