Wpis z mikrobloga

#sousvide #gotowanie #kuchniamg78 #kuchnia #gotujzwykopem #chemia

Jutro będę robił pierwszy raz w życiu steka sous vide, mam kilka pytań:

- doprawić solą i pieprzem przed włożenia do woreczka? Opcjonalnie gałązka rozmarynu i dwa ząbki czosnku?

- czy po wyciągnięciu z sous vide stek musi odpocząć, czy tylko wysuszyć i od raz można na patelnię?

- jaka będzie optymalna temperatura na medium rare? 53 styknie i później po minucie z każdej strony na patelni?

- czy po wyciągnięciu z patelni stek musi odpocząć?

- jakie polecacie dodatki poza frytkami?

- czy znacie jakieś dobre sosiwo typowo do steków?

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki. Pozdro!;)
DrFaithless - #sousvide #gotowanie #kuchniamg78 #kuchnia #gotujzwykopem #chemia 

Jut...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • 3
- doprawić solą i pieprzem przed włożenia do woreczka? Opcjonalnie gałązka rozmarynu i dwa ząbki czosnku?


Tak, nie dawaj tłuszczu do worka

- czy po wyciągnięciu z sous vide stek musi odpocząć, czy tylko wysuszyć i od raz można na patelnię?


Nie, wysuszyć i na patelnie. Przypominam, że za teflonową patelnie jest #!$%@? do dupy

- jaka będzie optymalna temperatura na medium rare? 53 styknie i później po minucie z każdej strony
@DrFaithless: Stek "odpoczywa" po smażeniu bo dalej się gotuje. Temperatura z zewnątrz przechodzi do wewnątrz, a następnie się stabilizuje i opada. W sous vide tego nie masz, stek w worku ma idealną temperaturę w każdym miejscu, którą spada od razu po wyjęciu.

Dodatki, gdybyś nie robił do tego frytek to fajny jest coleslaw albo inne chrupiące warzywa bo tej tekstury brakuje. Do tego może Bimi z sosem holenderskim.

Sos: Demi, woda