Wpis z mikrobloga

  • 13
@MetalowyBieg: bułka tarta jest zmielona w całości (nawet chleb tam czasem wrzucają do mielenia) a panko to bułka bez skórki - tylko suszone środki. Zupełnie inne smaki po usmażeniu
  • Odpowiedz
a panko to bułka bez skórki - tylko suszone środki


@Jowo: Oryginalne panko robi się z chleba który nie ma skórki. Wszystko dlatego że nie jest on pieczony konwekcyjnie tylko przez przepuszczenie prądu przez ciasto, co sprawia że nagrzewa się i rośnie bardziej równomiernie.
  • Odpowiedz
@JuzefCynamon jest różnica ale dla mnie to w zależności co do czego. No nie wiem czy smażone krewetki były by takie dobre w bułce tartej, ale już schabowego był wolał w zwykłej.
  • Odpowiedz
@JuzefCynamon: Nie biorę tego na poważnie, mem tak jak cała seria jest śmieszny i nawet dałem plusa. Jedynie chciałem przyszpanować ciekawostką, która też mnie zdziwiła jak się o niej dowiedziałem. Skoro ten typ panierki jest tak charakterystyczny dla danego kraju to można odnieść wrażenie że jest on dość mocno zakorzeniony w tradycji - a tu zonk, bo "tradycyjny" sposób produkcji wymaga prądu i został opracowany w czasie 2wś.
  • Odpowiedz
czyli jak se wezme srodek bulki ususzony i zmiele na grubo to mam ta "chinska" posypke?


@MetalowyBieg: To jest trochę inny rodzaj pieczywa, ale w sumie powinno wyjść coś podobnego. Na "bardzo upartego" może być też chleb tostowy, ale bułka będzie lepsza.
  • Odpowiedz