Wpis z mikrobloga

@BorisJelcin: również chciałbym zrobić zakwas. Wygląda na to że to jest bardzo proste.

Aby zrobić zakwas na chleb, potrzebujesz jedynie mąki i wody. Proces ten wymaga czasu i cierpliwości, ale jest stosunkowo prosty. Oto krok po kroku, jak możesz to zrobić:
Dzień 1:

Przygotowanie mieszanki:
Wymieszaj 100g mąki razowej (żytniej lub pszennej) z 100ml letniej wody w słoiku. Mieszanka powinna mieć konsystencję gęstej śmietany.
Odpoczynek:
Przykryj słoik gazą lub ściereczką i
@plaisant: w skrocie:
1. ilosci sa idiotyczne, po co komu tyle zakwasu, po 7 dniach bedziesz mial 1400g zakwasu!
2. nie mozna tak karmic zakwasu bo bedzie glodny i bedzie smierdzial octem,
zakwas karmi sie wg proporcji czesc zakwasu:czesc maki:czesc wody, dobre proporcje to minimum 1:1:1 a najlepiej 1:2:2 czy nawet pozniej 1:10:10 czy 1:20:20

1 tu juz w 2 dzien masz 2:1:1, czyli karmisz go za malo
w 7 dzien
@plaisant: zaczac z 5/max 10 gram maki i tyle samo wody
ja bym zaczal z 5
czyli ogolna zasada tak jak pisales, ale ilosci inne:
1. 5 i 5
2 dzien masz 10hg zakwasu to dodaj min 10/15 maki/wody
3 dzien bym juz vczesc odrzucil, zostawil 10 i dorzucil po 15/20
i tak kazdego dnia do 7

a najlepiej bym nie robil juz swojego tylko wzial od kogod gotowy bo po