Wpis z mikrobloga

Jak już tu jestem, to chciałabym się też pochwalić malinowym sernikiem, który jakiś czas temu upiekłam. Na górze jest ganache z białej czekolady i truskawka, chociaż powinna być malina, ale akurat nigdzie malin nie było. Nie powiem, pech.

Smakował trochę jak danonki. Konsystncja była zwarta, ale kremowa.

#sernik #pieczzwykopem #foodporn
puddin - Jak już tu jestem, to chciałabym się też pochwalić malinowym sernikiem, któr...

źródło: 20240327_103750

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • 1
@buchowo: Podgrzaną śmietanką miesza się z czekoladą, aż się zrobią jedną masą, schładza, a następnie ubija. W podstawowej wersji ;)
  • Odpowiedz
  • 1
@buchowo: Generalnie to tak. Jeśli się go nie ubije, to może być też polewa. W zależności od propocji jest też bardziej lub mniej gęsty. A dzięki czekoladzie trwalszy niż zwykła ubita śmietanka.
  • Odpowiedz
  • 1
@Lasiuk: Korzystałam z tego, ale chciałam żeby miał bardziej trwałą formę, więc użyłam philadelphie na pół z moim ulubionym i zmniejszyłam z tego powodu ilość skrobi o połowę. No i w tej wersji malinowy sos zastąpiłam kremem, chociaż z sosem jest smaczniejszy :)
  • Odpowiedz