Wpis z mikrobloga

Mam poglądy liberalne na gospodarkę, natomiast irytuje mnie to, że w Polsce za największego wolnościowca (WTF?!!) robi podejrzany typ który opowiada się za autorytaryzmem, który ciągle robi dobrze Rosji i Putinowi, świniom typu Kiszczaka/Jaruzelskiego i którego wiele wypowiedzi wskazuje na to, że jest zwykłym psycholem lub narcyzem-egotykiem-idiotą (ex. sygnały podprogowe, gwałcenie kelnerek vs. picie z gwinta, bredzenie, że ludobójca Stalin był mniej krwiożerczy od demokracji...).

Wyznawcy Korwina nie mogą pojąc w swoich sekciarskich rozumkach, że ktoś może być liberałem i mieć awersję do takiego pajaca (lub resortowej pacynki - zależy jak spojrzeć) jak Korwin-Mikke.

Wyznawcy Korwina nie mogą pojąc, że ktoś jest przeciwko robieniu dobrze Putinowi (cytat z jednego korwinisty):

Jak dla mnie to możemy oddawać pokłony Putinowi, o ile wreszcie w Polsce zapanuje wolny rynek. Jeśli mamy mieć państwo bogate, to mniejsza o to z kim zawrzemy sojusz.

Na szczęście są jeszcze w Polsce normalni wolnościowcy tacy jak np. Jacek Sierpiński @Sierp:

Moim zdaniem reżim byłego kagiebisty Putina jest bardzo niebezpieczny i agresywny, czego daje właśnie dowody na Ukrainie (a wcześniej w Czeczenii czy Gruzji). Putin bezwzględnie rozprawia się z przeciwnikami politycznymi tak w kraju, jak i za granicą. W interesie Polski jest wspólny front państw europejskich przeciwko niemu. A JKM wyraźnie go broni - np. stwierdzenia przytoczone wyżej (połączone z twierdzeniem, że to w USA jest obecnie więcej komunizmu niż w Rosji), miesiąc po katastrofie smoleńskiej JKM nie miał już "cienia wątpliwości, że Rosja jest bez winy" (zanim jeszcze pojawiły się jakiekolwiek raporty).

To jest jedna ze spraw, które różnią mnie od JKM. Uważam, że Kiszczak i Jaruzelski to zbrodniarze (choć oczywiście byli od nich więksi zbrodniarze) i powinni zostać rozliczeni za swoją działalność jako przywódcy komunistycznego reżimu - i nie obchodzi mnie, że stoją oni nad grobem.

Chodzi mi przede wszystkim o popieranie przez niego [Korwina-Mikke] autorytarnej władzy państwowej czy stwierdzenia typu "nie ma nic gorszego niż Bezsilna Władza" albo że wolałby Stalina od demokracji, bo był mniej krwiożerczy. Ja jestem skrajnym przeciwnikiem autorytaryzmu, choć uważam, że jak ktoś chce, to ma prawo dobrowolnie wybrać sobie pana.

Jesteśmy przeciwni autorytarnemu, zwłaszcza dyktatorskiemu państwu.

dla mnie Korwin w PE to wzmocnienie poparcia dla Putina, więc nie mam ochoty go wspierać. Z drugiej strony, myślę, że nie zabiorę mu zbytnio głosów i że ci, co na mnie zagłosują w większości nigdy by na Korwina nie zagłosowali.

większość tych, co na mnie zagłosują, nigdy nie zagłosuje na Korwina - bo mają dość jego poparcia dla autorytaryzmu, jego stosunku do kobiet, inwalidów, gejów czy pobłażliwości dla Kiszczaka.

co do Korwina mam uczucia ambiwalentne. Moim zdaniem niechcący może on przyczynić się do zmniejszenia, a nie zwiększenia wolności, choć nie uważam, by tego chciał. Dlaczego? Bo jest przeświadczony, że drogą prowadzącą do wolności jest autorytaryzm. Zaś doświadczenie uczy, że reżimy autorytarne na ogół są bardziej etatystyczne, opresyjne i mordercze niż tzw. demokracje. Wystarczy zerknąć np. na rankingi wolności gospodarczej Frasera i Heritage (zwłaszcza na ich dół - im bliżej końca, tym więcej dyktatur) czy na zestawienie najbardziej morderczych reżimów w historii. Różnica pomiędzy mną a Korwinem polega na tym, że on upatruje zagrożenia dla wolności w "l * dzie", czyli większości społeczeństwa. Dlatego chce silnego państwa, które chwyci "l * d" za mordę, a następnie sama dobrowolnie ograniczy zakres swojej władzy. Ja upatruję zagrożenie dla wolności w ludziach posiadających władzę polityczną, czyli w samym aparacie państwa.

i to tyle w tym temacie, w ramach odrutki na sekciarstwo i głupoty wypisywane przez wyznawców starszego pana w muszce

#jkm #knp #bekazlewactwa #polityka #4konserwy #neuropa #polityka #rosja #ukraina #oswiadczenie #lewackalogika #mikroreklama
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AlohaInternet: Uogólnianie na podstawie wypowiedzi jednego, anonimowego korwinisty z internetu jest trochę przesadą. W najbliższych wyborach będę głosował na Korwina, ale Putina nie uważam za dobrego, potencjalnego sojusznika. Mimo wielu wad Krula, nie można zarzucić mu populizmu czy nieszczerości. Dla mnie to wystarczy. Głosując na niego, wiem, że głosuję na człowieka, który władzę traktuje jako powołanie, a nie szansę, żeby się nachapać.
  • Odpowiedz
@insu:

to dorzucam wczorajszy cytat z @kukenkino

Apel do wahających się czy głosować na KNP ze względu na gadki-szmatki Korwina: one praktycznie nie mają żadnego znaczenia, jak komuś przeszkadzają to zamknijcie oczy, zatkajcie uszy i głosujcie na krula. Byle nie oddać głosu na PO, PiS, SLD, PSL czy Palikota.

i osobiście mam wątpliwości do "wiarygodności" Korwinowskiego legalizmu - jego uchwała lustracyjna była niezgodna z prawem; jego zachęty do sprejowania
  • Odpowiedz
i jeszcze cytat z Ziemkiewicza, dobrze pokazujący dlaczego realizowanie moskiewskiej propagandy przez Korwina-Mikke i generalna prorosyjskość Kongresu Nowej Prawicy jest błędem:

faktem determinującym nasze relacje z Rosją jest brak z jej strony [Rosji] jakiejkolwiek oferty dla Polski, poza naszym nieistnieniem – nie tylko w sensie nie istnienia niepodległego państwa polskiego, ale także polskości. Rosja chce nie tylko podporządkować sobie nasze terytorium i wykorzystać w swoim interesie nasze zasoby i pracę – w
  • Odpowiedz
@AlohaInternet: Przez wszystkich wyznawcow bezkrytycznych Janusza, wlasnie tak jest kojarzony elektorat KNP. Sam jestem "oddanym" wyborca KNP, lecz w niektorych sprawach sie z prezesem nie zgadzam, glownie obyczajowych. Podchodze do niego troche luzniej anizeli ty, lecz potrafie sie zasmiac z jego wyvrykow. Nie traktuje go jak jakiegos przeciwnika. Niby sa w Polsce inni, wybitniejsi wolnisciowcy, ale to nie oni sie "wybili".

A, jeszcze dodam. Ludzie zarzucaja mi, ze glosuje na
  • Odpowiedz
@mafiozorek:

A co jeśli inni wolnościowcy się nie wybili m.in. dlatego bo JKM jest wszędzie? A wydawca dowolnego programu publicystycznego będzie wolał dać kontrowersyjnego dziadka, popularnego wśród gimnazjalistów, niż wyważonego mówcę?

Układ / lewactwo tak tępi JKMa, że YouTube pełne jest materiałów telewizyjnych z jego
  • Odpowiedz
A co jeśli inni wolnościowcy się nie wybili m.in. dlatego bo JKM jest wszędzie?

@AlohaInternet: To znaczy że ci inni byli c---a warci, skoro tego krula, gadającego takie piramidalne głupoty nie potrafili przebić.

Wbij sobie to w końcu do niemądrego weba, bo powtarzasz te same durnoty co ci, którzy mówili "jakby nie krul to UPR byłby w sejmie".

Oczywiscie, to co piszesz i prezentujesz jest oszustwem, bo wcale ci nie
  • Odpowiedz
To znaczy że ci inni byli c---a warci, skoro tego krula, gadającego takie piramidalne głupoty nie potrafili przebić.

@kukenkino: był kiedyś taki młody idealista, @Axelio, ale został zniszczony przez reżimowe media i wywalony przez JKMa, bo nazwał go Żydem :)

Oczywiscie, to co piszesz i prezentujesz jest oszustwem, bo wcale ci nie zależy żeby myśl
  • Odpowiedz
True, każde przyznanie się do co bardziej liberalnych poglądów powoduje, że w prawdziwym życiu jesteś nazywany korwinistą.

@Ginden: ale kto za to odpowiada? no bo przecież nie Korwin-Mikke xD
  • Odpowiedz
był kiedyś taki młody idealista, @Axelio, ale został zniszczony przez reżimowe media i wywalony przez JKMa, bo nazwał go Żydem :)

@AlohaInternet: Z tego co czytałem to po pierwsze sam odszedł a po drugie krul specjalnie się tymi wyzywaniem od Żydów nie przejął, więc podajesz nieprawdziwy ciag przyczynowo-skutkowy. Ale zero zdziwienia, ty nie potrafisz o krulu powiedzieć jednego obiektywnego słowa :D

co z myślą liberalną i wolnościową mają korwinowskie
  • Odpowiedz
@kukenkino:

1) @Axelio

Był także członkiem sekcji młodzieżowej, która jest poza strukturami partii. Został z niej kilka tygodni temu usunięty, ponieważ nazwał mnie Żydem i stwierdził, że w związku z tym nie będzie z nami
  • Odpowiedz
został usunięty -> ponieważ nazwał Krula Żydem

@AlohaInternet: "Został z niej kilka tygodni temu usunięty, ponieważ nazwał mnie Żydem i stwierdził, że w związku z tym nie będzie z nami dłużej współpracował."

W sumie to zdanie moze być
  • Odpowiedz
PS. Poza tym ty nie rozumiesz jednego. Jeśli KNP dostałoby się do eurochlewu a potem siłą rozpędu do Sejmu to krul - byłby juz zbędny i jakby zaczął za bardzo świrowac- mogliby go wywalić. Póki co, krul jest niezbędny, czy to się komu podoba czy nie.
  • Odpowiedz
@NoLajf: wierzę w wolny rynek, więc OK - jak dostanę 100 plusów

@Kukenkino:

Jeśli KNP dostałoby się do eurochlewu a potem siłą rozpędu do Sejmu to krul - byłby juz zbędny i jakby zaczął za bardzo świrowac- mogliby go wywalić.

czy mógłbyś podać przykład co byłoby większym świrowaniem niż aktualne wyskoki JKMa?
  • Odpowiedz
@insu: No i ja też nie znoszę Putina, a wobec Rosji jestem więcej niż sceptyczny. Każdy interpretuje zdania jak mu wygodnie, po co pytać samego zainteresowanego o co mu chodziło, skoro można wziąć cytat dokleić własną myśl i mieć aferę?
  • Odpowiedz