Wpis z mikrobloga

@mirko_anonim: Liczba ofert pracy spadła o połowę Dwukrotnie spadła liczba ofert pracy dla juniorów w IT w porównaniu z 2022 rokiem - wynika z opublikowanej w środę analizy portalu z ogłoszeniami No Fluff Jobs. Dodano, że jest to efekt wdrożenia rozwiązań sztucznej inteligencji, które mogą zastąpić młodych informatyków
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 3
inteligentny-strażnik-84:

Od tego czasu wysłałem około 900 CV. Zero odpowiedzi.

Sprawdź czy oby na 100% masz dobrze skonfigurowaną skrzynkę pocztową w Outlooku (ustawienia POP3, IMAP).
  • Odpowiedz
Smutne, ale niestety prawdziwe. Codziennie obserwuję kolejnych programistów wysyłających masowo CV na pracę za minimalną (juniorzy), czy średnią krajową (doświadczeni), a i tak dostają wszyscy odpowiedzi, że "dziękujemy, znaleźliśmy kogoś innego na tę pozycję". Próbujesz zmienić stack? Proszę bardzo, ale to nie ma znaczenia, bo zawsze wymaga się już doświadczenia komercyjnego w danym stacku. Nie ma szans, aby programista przebranżowił się na embedded, AI, czy Data Engineering. Zawsze wymagają stacku, więc programiści
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ogólnie to wiem, że w IT jest lipa, ale czy jest obecnie jakaś inna branża dla osób z jakimiś ambicjami większymi niż odbębnić swoje, a do której przyjmują z otwartymi ramionami? Nawet ta polecana często budowlanka zaraz się wywali na mordę jeśli nie będzie wsparcia rządowym kredytem.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
samowystarczalny-kolekcjoner-80:

Ostrzeżenie dla przyszłych programistów - gorzka prawda o branży IT

Piszę… bla bla bla …ystkich, którzy myślą o karierze w IT.
Miałem 19 lat, gdy uwierzyłem w mit "progra…
  • Odpowiedz