Wpis z mikrobloga

@mirko_anonim: to zależy, a jakie ogrzewanie? Ekogroszek sprawdzi się dużo lepiej, ekonomiczniej, w kiepsko izolowanym domu z grzejnikami, pellet w ocieplonym z podłogowką, pomiędzy jest całe spektrum przypadków do których trzeba to indywidualnie przemyślec.

A jak to nowe budownictwo albo dobrze ocieplony dom po wymianie okien z podłogowką to najlepiej nie brać niczego na paliwa stałe, a jak już koniecznie chcesz to koniecznie z buforem.

No i pellet to biomasa
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Mam kocioł na pallet od 3lat - 2 sezony grzewcze.
Podajnik mam 500kg wiec jak się dobrze rozsypie paleta wchodzi na dwa razy
Po wypaleniu tony mam wiaderko popiołu, resztę kotła odkurzam - około godziny mi to zajmuje.
Palet zamawiam tylko olczyk.
W tą zimę kupiłem 4 palety z ostatniej jeszcze trochę zostało, dom 72m2

Ogólnie polecam bo działa praktycznie bez obsługowo
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: to moim zdaniem pellet z buforem, albo rozważyłbym jakiś zgazowujący z buforem jak masz dostęp do taniego drewna.
Generalnie jak zamontujesz w tym domu cokolwiek na paliwo stałe bez bufora to będą różne problemy, wiem z doświadczenia. A ekogroszek to już zupełnie odpada bo będzie się to niemiłosiernie kisić, pellet ma tą zalete że kocioł może się wygasić i sam rozpalić, z ekogroszkiem będziesz miał ciągle problem.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Ekogroszek jak jest dobrej jakości to sprawuje się ok. Tylko jakość opału jest kluczowa. Jak ktoś ma piec w kotłowni to ok. Jak ktoś ma piec w kuchni czy w części mieszkalnej to słabo, bo sporo się brudzi przy dokładaniu do pieca. Plus zawsze rozcinaliśmy kilka worków z wyprzedzeniem (mieliśmy pakowany ekogroszek w workach) aby zmniejszyć jego wilgotność.

Z pelletem nie miałem doświadczenia.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @CH3j @Hoisin_Sticky_Ribs dziękuję za informacje.

W 3 takich samych domach jak mój ludzie też chcieli groszek, jeden zamontował sobie gaz ze zbiornikiem zewnętrznym, bo nie ma jeszcze we wsi gazu ani kanalizy.

Piece Heiztechnik,
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Twoim problemem nie będzie ogrzanie tego domu tylko pracą kotła na niskim poborze mocy, ekogroszek to tragedia w takich wypadkach, pellet sprawdzi się znacznie lepiej ze względu na automatyczne wygaszanie/rozpalanie, ale moim zdaniem najlepiej przy takim domu z takim ogrzewaniem dorzucić jeszcze do pelletu bufor z 1000l i wtedy powinno być ok.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ekogroszek jest jak masz kotłownie, bo jednak kurzu od węgla i popiołu trochę będzie, szczególnie po tym jak go czyścisz... a w instrukcji pieca mam żeby to robić co 2 tygodnie
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
progresywny-kolekcjoner-19: 8 lat temu przeszedłem z groszku na pellet (brak możliwości podłączenia gazu, pompa ciepła również nie wchodzi w rachubę z uwagi na konieczność zasilania wysokotemperaturowego). To była najlepsza decyzja inwestycyjna w moim domu.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
  • Odpowiedz