Aktywne Wpisy

Codon +80
#gielda Dzisiaj oficjalnie pykło mi ponad milion dolarów zysku w całym portfelu (tu pokazuje XTB USD, ale mam jeszcze inne konta i brokerów). Jeszcze nie uzupełniłem Excela ostatnimi zakupami, ale już jest pewne, że jest spory bufor.
Przeżywam ten moment w Varanasi w Indiach, czyli najświętszym miejscu Hindusów i przy największej biedzie, jaką widziałem w całym swoim życiu.
Jeśli jesteście zainteresowani szczegółami, dajcie znać - może Excela nie wyślę, bo nie chcę
Przeżywam ten moment w Varanasi w Indiach, czyli najświętszym miejscu Hindusów i przy największej biedzie, jaką widziałem w całym swoim życiu.
Jeśli jesteście zainteresowani szczegółami, dajcie znać - może Excela nie wyślę, bo nie chcę

Damianowski +64
"Wardęga na pogodzenie się z Wersów nawet się umył" xD
Swoją drogą trochę aż dziwne że cisza trochę na mirko o tej akcji.
Ludzie wpłacą. Influ się tam godzą itp.
A tutaj zawiść typu "szkoda sąsiadów" itp XD
Swoją drogą trochę aż dziwne że cisza trochę na mirko o tej akcji.
Ludzie wpłacą. Influ się tam godzą itp.
A tutaj zawiść typu "szkoda sąsiadów" itp XD

.
To taka moja luźna rozkmina, nie chciałem nikogo urazić. Może coś źle rozumiem? Jeśli jest tu ktoś religijny, kto mógłby mi wyjaśnić i pokazać, że się mylę, chętnie posłucham.
W katolicyzmie wierzy się w dusze i uznaje za dowód Boga. A świadomość i myślenie są jej przejawem. To te czysto fizyczne procesy świadomości: zdolność do refleksji i myślenia. Niematerialne coś, które kieruje ciałem i rozumem, czyli ma władzę nad mózgiem. Mózg to narzędzie, a dusza to „ja” świadome, wolne.
To teraz opisze głośny przypadek w USA i pytanie do was - wierzących.
Terri Schiavo - Miała 26 lat, doznała niedotlenienia mózgu po zatrzymaniu akcji serca. Jej mózg obumarł w dużej części, ale pień mózgu działał, więc oddychała, miała odruchy źreniczne, czasem poruszała oczami itp. Nie miała jednak żadnej świadomości, EEG wykazywało małą aktywność [Czyli mózg działa tylko na poziomie podstawowym; oddychanie, odruchy, ale brak myśli, emocji, świadomości.]
Była w stanie wegetatywnym przez 15 lat. Lekarze uznali, że to nieodwracalne i odłączono ją od ... Co na to osoby wierzące? mam na myśli, że to dosyć przykry dowód na to, iż dusza nie istnieje, a świadomość to mózg i jego procesy takie jak aktywność neuronów, a nie niematerialna istota niezależnie od mózgu. Katolicy wierzą, że to właśnie ta ''świadomość'' to dusza, która idzie za światy, a ten przykład pokazuje, że świadomość to działanie mózgu, a nie coś niezależnego od mózgu.
Jak to wygląda z katolickiego punktu widzenia? Czy taka osoba, pozbawiona świadomości, już „odeszła”, bo dusza opuściła ciało? Czy jednak dusza wciąż czeka, aż ciało umrze całkowicie? [teza z biblii - dusza opuszcza jak ciało umrze] Mózg był obumarły, ale pojawiały się odruchy – np. poruszanie oczami. Przecież jeśli ktoś straci rękę, nadal uznaje się go za żywego. Ona też biologicznie żyła, ale… no właśnie.
Na koniec jeszcze chciałbym w skrócie wyjaśnić jak działa EEG i czemu nie da się go oszukać.
Fale/ Częstotliwość/ Stan mózgu
Delta 0,5–4 Hz Głęboki sen, śpiączka
Theta 4–8 Hz Sen, medytacja, głęboki relaks
Alpha 8–13 Hz Spokojne czuwanie, relaks
Beta 13–30 Hz Aktywność, skupienie
Gamma >30 Hz Złożone procesy poznawcze
Jeśli mózg jest całkowicie uszkodzony (śmierć mózgowa), EEG pokazuje „linię prostą” – brak aktywności = cisza bioelektryczna.
W stanie wegetatywnym mogą być fale delta i theta (czyli aktywność „żywego” mózgu bez świadomości)
Ale brak rytmów świadomych (brak alfa, beta, gamma).
#katolicyzm #biblia #chrzescijanstwo
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt
źródło: swiadomosc
PobierzKomentarz usunięty przez autora
Posługujesz się dychotomicznym opisem człowieka, który nie do końca obrazuje sytuację. Lepszy jest model trychotomiczny. Jest takie powiedzenie - "człowiek to CUD - ciało, umysł, dusza" lub jak kto woli ciało, dusza, duch.
To nieprawda na wielu płaszczyznach. Po pierwsze w
@mirko_anonim: katolicy in general to po pierwsze nie rozkminiają detali, bo to nie jest nauka a WIARA a po drugie to jest to wierzenie oparte na naukach sprzed ładnych kilku tysięcy lat i takich edge casów jak Ty mówisz to tam nie uwzględniono
Rdz 2:7 UBG
(7) Wtedy PAN Bóg ukształtował człowieka z prochu ziemi i tchnął w jego nozdrza tchnienie życia. I człowiek stał się żywą duszą.
Czyli tu
mirabelka ekspertka religijna ʕっ•
@Dietetyq