Wpis z mikrobloga

48 170 + 41 = 48 211

Wczoraj wymieniłem mechanizm korbowy, a dzisiaj odbyłem pierwszą jazdę próbną. Jakiś czas temu wymieniłem też suport. Ogólnie różnica jest GIGANTYCZNA na plus. Nareszcie wszystko działa prawidłowo. Łańcuch już nie ociera o wózek w ogóle. Wcześniej przy mocnym depnięcu bardzo wyraźnie było widać z góry jak łańcuch idzie na zewnątrz w wózku i potrafił otrzeć się nie tylko gdy z tyłu był na najmniejszej tarczy ale nawet i na dowolnej z trzech najmniejszych, tak bardzo wszystko się gięło. Łańcuch przestał w wózku falować, pracuje w linii. Nie jest już jak wcześniej że zbliża się do wózka raz z prawej, raz z lewej i w jednym punkcie ociera - tego już nie ma, a wcześniej było tak nawet bez obciążenia, kręcąc do tyłu. Nareszcie mogę cieszyć się jazdą zamiast nasłuchiwać, irytować się i zastanawiać co jest nie tak.

Dodatkowo okazało się, że teraz łańcuch lepiej nachodzi na dużą tarczę z przodu i ciszej pracuje. Wcześniej też było czuć lekkie wibracje na pedałach gdy łańcuch był na dużej tarczy z przodu, już tego nie ma. Przydałoby się jeszcze teraz podregulować tę przerzutkę bo jest wychylona za bardzo na zewnątrz kosztem najmniejszych przełożeń. Może w końcu będzie się to dało prawidłowo ustawić, wcześniej tak trzeba było ustawić żeby dało się jako tako jeździć.

Jeśli będzie mi się chciało to może zrobię osobny wpis ze zdjęciami żeby przedstawić z jak wspaniale złożonym napędem kross wypuścił rower. Nie wiem czy to nieprawidłowy montaż doprowadził do uszkodzenia elementów czy może to jeden wadliwy element doprowadził do fatalnego montażu i uszkodzenia innych elementów ale w takim stanie rower nie powinien wyjechać z fabryki. W skrócie uszkodzona była plastikowa nakrętka lewego ramienia i krzywo wkręcona. Uszkodzony był wielowypust w taki sposób, że lewego ramienia nie dało się równo nałożyć na oś co w konsekwencji doprowadziło też do uszkodzenia suportu, który w jednym miejscu jest wgnieciony/pęknięty. Przednia przerzutka też była źle zamocowana, zbyt wysoko - odległość od dużej tarczy ponad 2x większa niż maksymalna jaka jest podana w specyfikacji shimano.

Teraz mam tylko nadzieję, że to już tak będzie dobrze na stałe i nic się nie zepsuje pod obciążeniem w miarę upływu kilometrów. Tym bardziej że wcześniej trochę przejezdzilem na nowym suporcie z tą uszkodzoną korbą.

#rowerowyrownik

Skrypt | Statystyki
Teuvo - 48 170 + 41 = 48 211

Wczoraj wymieniłem mechanizm korbowy, a dzisiaj odbyłem...

źródło: 1000024483

Pobierz
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach