Dobry wieczór piwowarzy! Mam w fermentorze od 12 dni milk stouta. Blg po gotowaniu 15,3. Zmierzyłem teraz i jest 10,9. Piwo fermentuje w 17-18 stopniach na s 04. Martwię się, że mało odfermemtowało. Dałem 250g laktozy na 21 litrów piwa. Blg już nie spada od 3 dni. Butelkować? Zadać gęstwy? Boję się granatów, to moja dopiero 9 warka i pierwszy milk. Co radzicie Mirki? #piwowarstwo
@Juzef_z_Ortografu: Dwa tygodnie fermentacji na ponad 15Blg to moim zdaniem trochę mało. Co prawda powinno zejść niżej przez ten czas ale taki ekstrakt to bym trzymał w wiadrze co najmniej 4 tygodnie. Jak chodzi o przyczyny to jest szansa że drożdże były w złym stanie, mogło być słabo napowietrzone i drożdże się nie namnożyły odpowiednio, może to być też problem z ballingomierzem (sprawdź czy ten ballingomierz pokazuje zero w kranówce i
@Ser_Rdest: perspirex, jest świetny, tylko te mocniejsze potrafią przez parę godzin bardzo swędzieć jeśli nałożysz nawet na lekko podrażnioną skórę (a drapaniem drażnisz bardziej), ale działają tak jak w opisie.
We wrześniu kupiłem 125cc a @Zielony34 zrobił mi wodę z mózgu i zabieram się za teorię A ( ͡°͜ʖ͡°) trochę mi się nie chce uczyć i w ogóle, ale do marca chciałbym już ją zdać. Z praktyką się nie spieszę bo $$, ale celuje by zrobić praktykę koło wakacji, potem puszczam 125cc w świat i 2024 witam na 600. Wiedziałem, że to się tak skończy (
@zielony_goblin: wykup sobie dostęp do jakichś testów na necie, rób je w kółko i analizuj błędne odpowiedzi. W zeszłym roku coś 30 zł płaciłem za trzy miesięczny dostęp. Zdawałem tak teorię i z B i z A, miałem po jednym błędzie.
Teoria z A różni się pytaniami specjalistycznymi. Najpierw jest 20 ogólnych z ruchu drogowego a później 12 specjalistycznych. Te pytania na necie są dokładnie te same które później będą na
Mirki dziś wybija 6 dzień robienia zakwasu buraczanego. Powiedzcie mi, czy to pleśń? Nie wiem czy Do #!$%@? zakwas. #fermentujzwykopem #zakwas #burak #kuchnia
@mlek: nawet jak nie widzisz żadnych ognisk pleśni to nie masz 100% pewności, że przetwór nie zawiera mykotoksyn. Nawet już produkt mógł być skażony, a w sklepie narost pleśni zdrapany. Oczywiście mykotoksyny są groźne, ale nie działają w sposób natychmiastowy, tylko akumulują się w organiźmie, więc warto unikać produktów z ogniskami pleśni, żeby tego nagromadzenia uniknąć. Ale unikanie wszystkiego co potencjalnie mogłoby spleśnieć, sprowadza się do tego żeby żywić się tylko
1. Czy rosyjską literę "o", czyta się jako nasze "a"? Bo na przykład ja zawsze byłem przekonany, że rosyjskie "dziękuję", wymawia się "spasiba", natomiast zapisywane jest to jako "Спасибо", czyli "Spasibo". To samo z psem, zawsze myślałem, że pies to "sabaka", natomiast trakskrypcja "собака" to "sobaka". No chyba, że po prostu ludzie, od których te słowa usłyszałem zwyczajnie źle je wymawiali.
2. Tak samo nie rozumiem idei miękkiego i twardego znaku. To
@stanleymorison: 1. tak jak pisali powyżej nieakcentowane 'o' się czyta jak 'a'. Czasem to ciężkie, bo akcent jest ruchomy i są słowa które się pisze tak samo, ale czyta inaczej właśnie ze względu na to że akcent jest w innym miejscu. 2. miękki znak jest podobny do naszej kreski tylko stawia się za literą a nie nad. Robi z 's' 'ś', z 't' 'ć', z 'd' 'dź', z 'ł' 'l' itd.
Moja monstera chyba choruje :( od jakiegoś czasu końcówki liści się takie robią (z czasem przechodzi na cały liść) lub żółkną (również przechodzi na cały liść). Nie każdego liścia łapie, ale zaczyna być tego więcej niż mniej. Jak ją ratować? :( #ogrodnictwo #rosliny #roslinydoniczkowe #monstera #kwiaty #zalesie
#anonimowemirkowyznania Strasznie się stresuję, bo miałem egzamin, o co chodzi z tym poprawianiem tak naprawdę? Jeżeli dostałem w pierwszym terminie 2, a w drugim 3, to mam zaliczony przedmiot, czy jest jakaś średnia ważona z tego liczona, bo kompletnie nie ogarniam o co chodzi, czy żeby zdać to w drugim terminie trzeba mieć czwórkę? Xd
jak studia to na 90% jest tak, że wystarczy mieć trzy lub więcej w którymkolwiek terminie, żeby egzamin był zaliczony. Później ewentualnie jeśli przedmiot się wlicza do średniej to z tego przedmiotu brana jest pod uwagę średnia ze wszystkich terminów (czyli przykładowo 2(1. termin)+3(2. termin) / 2 = 2,5 ale przedmiot jest zaliczony).
@myszka231: raczej tak, to zależy jeszcze od tego jakie konkretnie warzywa jesz, ale jak są jakieś bogate w witaminę c i betakaroten plus coś tam że strączkowych to będzie dobrze
Jeśli ktoś przypadkiem szukałby przyzwoitego zestawu nasion chili na start, to chętnie podzielę się zawartością paczki od kanaryjskiego Semillas. Uznana marka - kiełkują w zasadzie wszystkie i wyrastają bez niespodzianek. Oprócz tego dorzucam jeszcze kilka swoich, ale z pierwszego pokolenia i też z tego samego źródła. W sumie całkiem ciekawy i unikalny zestaw na większy balkon albo mały taras - zawsze też można się z kimś podzielić. Uprawa jest raczej bezproblemowa. Większość
Dlaczego #!$%@? czuję, że produkcja Coca-Coli to marnowanie dobrej wody źródlanej?! Jak w ogóle można taki szajs produkować i przy tym marnować zasoby wody dla krajów trzeciego świata i Polski?
jak to jest, że na zewnątrz powietrze ma teoretycznie ~70% wilgotności, a tymczasem przewietrzenie pokoju, w którym pracuje nawilżacz sprawia, że nawilżenie spada (np. z 45% do 38%) ? #fizyka #nawilzacz
@K_R_S: w ciepłym powietrzu "mieści się" więcej pary wodnej niż w zimnym. Wilgotność względna którą pokazuje higrometr mówi o tym ile procentowo pary wodnej już jest w powietrzu przy danej temperaturze względem tego ile może się zmieścić. Im cieplej tym więcej pary wodnej się w powietrzu "zmieści".
Więc w niższej temperaturze jeśli masz wilgotność 50% to samych cząsteczek pary wodnej w powietrzu jest dużo mniej niż w temperaturze wyższej i też
Odrestaurowaną świątynię rzymską z kolumnadą w stylu jońskim można podziwiać w miejscowości Garni na zachód od Erywania, stolicy Armenii. Jest to jedyna tego typu budowla na terenie Armenii i całego dawnego Związku Radzieckiego i najwyżej położona ze wszystkich znanych świątyń rzymskich (1396 m n.p.m.). Budowę świątyni przypisuje się królowi Tiridatesowi I, który miał zlecić jej powstanie po swojej koronacji. W roku 66 n.e. powrócił on z Rzymu, gdzie
#piwowarstwo #serowarstwo czy lactobacillusy mają datę ważności? na mojej fiolce nic nie jest napisane, ale leżały z rok w kartonie w temperaturze pokojowej oprócz tego nie podoba mi się ich konsystencja, wyglądają jak cukier leżący za długo w cukierniczce i zbryliły się kryształki w jedną kupę kwasić piwo bez obawień czy odpuścić se na razie warzenie kwacha?
@ZydowskiZarzadPowierniczy: mam lactobacillusy pięć lat po dacie ważności, ale trzymane w lodówce, też są zbrylone jak cukier w kostkach. Używam do kiszonek i dają radę. Zrób próbę, zagotuj wodę z cukrem koło 3-5% roztwór i po ostygnięciu dodaj bakterii. Jak w ciągu 3 dni w temperaturze pokojowej nie będzie korzucha bakteryjnego albo w smaku nie będzie lekko kwaśne to raczej do wyrzucenia. W przeciwnym wypadku używać, tylko ewentualnie dłużej przetrzymać.
Mam w fermentorze od 12 dni milk stouta. Blg po gotowaniu 15,3. Zmierzyłem teraz i jest 10,9. Piwo fermentuje w 17-18 stopniach na s 04. Martwię się, że mało odfermemtowało. Dałem 250g laktozy na 21 litrów piwa. Blg już nie spada od 3 dni. Butelkować? Zadać gęstwy? Boję się granatów, to moja dopiero 9 warka i pierwszy milk. Co radzicie Mirki?
#piwowarstwo
Jak chodzi o przyczyny to jest szansa że drożdże były w złym stanie, mogło być słabo napowietrzone i drożdże się nie namnożyły odpowiednio, może to być też problem z ballingomierzem (sprawdź czy ten ballingomierz pokazuje zero w kranówce i