Soliankę jadłam na Litwie i często ją robię w domu. Moja wersja nie jest tak gęsta, zamiast ogórków kiszonych dodaję korniszony. Dorzucam też garść kaparów. Wkładkę mięsną stanowią w niej głównie resztki wędlin i kawałek wędzonej kiełbasy. By przełamać kwaśny smak, do każdej porcji dokładam łyżkę jogurtu greckiego, bądź śmietany.
Jestem za tym, aby ogórki na solankę (btw. "solianka" nie jest poprawną nazwą) smażyć wcześniej na patelni (pokrojone w kostkę, nie starte) - to nadaje tej zupie charakterystyczny smak. Podobnie podsmażone pokrojone oliwki. Choć tak naprawdę nie ma jednego, poprawnego przepisu na tę zupę (szczególnie dość dowolnie dodaje się mięsa - zależnie od tego, co akurat jest pod ręką).
Trochę za bardzo naebane tego miecha niezła sraka po tym musi być, bardziej męska wydaje mi się smażona czy też właśnie w wersji zupy świeżynka czy to z ubitego własnoręcznie świniaka czy upolowanego dzika :)
@thanksforthesupport: to jeszcze nic! Polak pracuje w biurze, ale lubi zjeść na śniadanie śledzia w oleju. Gdy się zdziwieni koledzy pytają, jaki ma pomysł, aby przez cały dzień nie waliło odeń śledziem, Polak odpowiada, że...
Bo z mięsem to męska? co za cymbalista formułował tytuł. Jedzenie mięsa to mordowanie ty kapuściany łbie i nie ma nic wspólnego z byciem męskim, chyba że jak wpadnę na korytarz do przedszkola i obije przedszkolaków to też jestem bonzo męski bo bezbronne istoty bym skatował. Co za lobotomia mózgu:)
Komentarze (128)
najlepsze
Serc nakupiłem, a tu przepis znikł :(
Komentarz usunięty przez moderatora
cebule.
Co do zupy?
cebula... dla Polaka cebula jest najlepsza na wszystko.
Małe prosiaki są jak koty - cieplutkie, milutkie i ciekawskie :3
Ta potrawa jest typowa dla tych krajów z tagów, dlatego je dałam.
Pewnie nie miałbyś nic przeciwko temu, gdybym nazwał Cię głąbem lub też burakiem ;)
@kapsi: To istnieje takie zdanie?
Za, dużo mięsa.