Producenci żywności oszukują nas fruktozą
Producenci żywności znowu oszukują nas fałszywymi reklamami. Większość konsumentów jest coraz bardziej świadomych i chcą unikać produktów zawierających szkodliwe dla zdrowia składniki. Syrop glukozowo-fruktozowy jest jedną z tych substancji, które wyrobiły sobie złą opinię. W jaki sposób...
1988BaZyL z- #
- #
- #
- #
- #
- 34
Komentarze (34)
najlepsze
Ciekawe czy jest wysoka...
#!$%@? akcyzy na substancje słodzące. oczywiście nie pomoże to w żywności podstawowej, którą ludzie i tak muszą kupować, ale jakieś soki, przetwory itd? jak będą za drogie to ludzie będą ich mniej kupować.
@conspir4tor: I na czym ta szkodliwość polega? Ale tak konkretnie.
@conspir4tor: JAAAAASNE.
A sprawdziłeś może te rewelacje, a raczej powinienem powiedzieć BREDNIE?
Porównując z cocacolą, fantą, albo innym napojem.
Napój zawiera 12 gramów cukrów na 100g. Niezaleznie od tego czy to sacharoza czy syrop wychodzi że jakieś 50% to fruktoza czyli 6gramów.
Jabłko natomiast.
Fruktoza bardzo silnie obciąża wątrobę i np. w Niemczech bardzo ograniczono jej dostępność.
Białko sojowe jest praktycznie w każdym produkcie mięsnym w Polsce z supermarketu, no może oprócz myśliwskiej.
Jaki ma wpływ na zdrowie ? Soja zawiera fitoestrogeny, działające podobnie do ludzkich estrogenów.
@Edek_Niemiec: no i co w związku z tym? (
Oczywiście syropy są złe tylko że praktycznie tak samo a nie bardziej jak cukier. Dla producentów żywności syrop jest po prostu o niebo wygodniejszy w stosowaniu. Zresztą podane w artykule syropy jakoby nazwy zamienne to są różne produkty. I jeżeli chcemy uznać że zwykły cukier się od nich różni to je też powinniśmy rozróżniać ale większość szkodliwych działań mają wspólne więc po co to robić i lepiej
@kretu: Akurat erytr(yt)ol nie powoduje efektu przeczyszczającego, być może pomyliło ci się z ksylitolem/maltitolem/innymi tego typu słodzikami.
@80f9: Jest szkodliwy bo pochodzi z roślin GMO?