Zsiadłe mleko: niegdyś pijano je zamiast jogurtów
Zsiadłe mleko można też uzyskać z mleka pasteryzowanego czy sterylizowanego (a więc pozbawionego bakterii umożliwiających jego kwaśnienie), o ile do tego mleka doda się łyżeczkę pełnotłustej, niepasteryzowanej śmietany na szklankę letniego, przegotowanego mleka
freedomseeker z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 19
Komentarze (19)
najlepsze
Chleb taki po fermentacji przez bakterie mlekowe zawiera mniej glutenu, bo go trawią, a gluten jest zły dla nas, chleb ten ma też niższy indeks glikemiczny, kwas fitynowy powodujący mniejsze wchłanianie magnezu i cynku co dzisiaj jest nam potrzebny jest neutralizowany w bardzo dużym procencie nawet dochodzącym do 90%, ale lepiej suple brać xD, czujemy się najedzeni, sam kupuję
@freedomseeker: Dzięki za podpowiedz.
Kefir – musujący napój z mleka fermentowanego zawierający charakterystyczną mikroflorę ziaren kefirowych, zaliczany do produktów mleczarskich o najwyższych właściwościach odżywczych i najstarszych w grupie mlecznych napojów fermentowanych. Jest naturalnym probiotykiem. W przemyśle mleczarskim ziarna kefirowe zastępowane są kulturami bakteryjnymi, w wyniku czego uzyskiwany jest produkt zmieniony w stosunku do tradycyjnego
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Kefir