Wpis z mikrobloga

da sie zrobic picę bez używania mąki pszennej? bo pani alergolog stwierdzila ze jestem silnie uczulony na mąkę pszenną i ni hu hu bo astma będzie. A ja chcę picę ( ͡° ʖ̯ ͡°) z kukurydzianej czy coś
@gagit:
  • Odpowiedz
@gagit: "ja staram się nie jeść glutenu, żeby nie jeść np. chleba" przecież gluten jest zawarty w ziarnach i nie jest w żaden sposób niezdrowy. Niejedzenie go bez bycia uczulonym na niego jest bezsensu. Tak jakbyś chciała po prostu móc o sobie powiedzieć "nie spożywam glutenu" choć tak naprawdę nic za tym nie stoi. Słodyczy się unika z innych powodów.
  • Odpowiedz
@gagit: ale ładny! Ja niedawno zrobiłam bezglutenowy na zakwasie ale wyszedł tak zbity, że mogłabym nim gwoździe wbijać. Ogólnie nie był zły, ale trochę za dużo zachodu, a na drożdżach za bardzo jeść nie mogę :D zostaję przy swoim żytnim :D
  • Odpowiedz
@gagit: wygląda pięknie :)

@soulers: https://www.youtube.com/watch?v=0bsmPpj-2FY
+ http://paleosmak.pl/odzywianie/fakty-i-mity/gluten/

Oczywiście jedni twierdzą, że to spisek producentów żywności bezglutenowej. Inni, że do jedzenia glutenu przekonują nas producenci glutenu używający.

Jeśli ktoś nie chce jeść glutenu i czuje się z tym lepiej, no to powinien robić to dalej.
Jeśli ktoś lubi bagietę pszenną z masłem, no to niech je bagietę pszenną z masłem. Pyszności.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Joshuaa: ja robię z mąki ryżowej patelni, jak lubisz na cienkim cieście to się nie zawiedziesz, ale puszysty spód niestety Ci nie wyjdzie :P
http://www.wykop.pl/wpis/12808631

@soulers:
@reasonable: ale ja po prostu sobie nie chce go jeść. Zrobiłam eksperyment, przestałam jeść i lepiej się czuję. Dopóki życia mi to nie utrudnia nie widzę powodu jeść cokolwiek, czego mój organizm się w ogóle nie domaga a wręcz przeciwnie ;)

@kucz:
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@Hatchyk: o to, dokładnie! :D niech każdy sobie je co chce ;)
dzięki za linki, najbardziej przekonującą dla mnie informacją, o której nie wiedziałam jest to, że kiedys zboża miały śladowe ilości glutenu, ale nasi przodkowie wybierając te klejące się odmiany "zmutowali genetycznie" wiekszosc zbóż :<
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@reasonable: a gdzie napisali o tym, dlaczego to jest niezdrowe, jakiekolwiek argumenty, ze nie mogę sobie po prostu przestać jeść jakichś produktów? Poza tym hej! Nie jestem naiwna i nie kupuje wszystkiego z przekreślonym kłoskiem :D w sumie to w ogóle nie kupuje takich rzeczy, bo staram się jeść jak najmniej przetworzonych produktów, z tego powodu też mimowolnie ograniczam gluten ;)
  • Odpowiedz