Aktywne Wpisy
czwartafaza +584
Siedzę tutaj już z 10 lat i główna to od dawna był psychiatryk, ale ostatnio mirko to też niezłe Tworki ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jakieś kręcenie korbą, co drugi wpis to nienawiść do kobiet, wyśmiewanie Uznańskiego bo wykopkom nie podoba się jego żona czy coś. A połowy szamba nawet nie widzę bo wszystko wrzucam na czarnolistę.
Nie ma już miejsca w internecie które byłoby normalne. Kiedyś były fora,
Nie ma już miejsca w internecie które byłoby normalne. Kiedyś były fora,

JakDorobic_com +44
Witam w kolejnym tygodniu naszych zmagań. Kolejne #rozdajo i kolejna stówka na zakupy w Allegro do zdobycia.
Zasady są proste jak zwykle. W komentarzu piszecie odpowiedź na pytanie: jakiej jednej rzeczy o finansach żałujesz, że nie wiedziałeś/aś wcześniej?
…oraz zostawiacie plusik.
A
Zasady są proste jak zwykle. W komentarzu piszecie odpowiedź na pytanie: jakiej jednej rzeczy o finansach żałujesz, że nie wiedziałeś/aś wcześniej?
…oraz zostawiacie plusik.
A
źródło: rozdajo wykop jakdorobic
Pobierz

Za wszystkie błędy, literówki i tak dalej przepraszam. :(
Instrukcja jak zrobić mapkę tego typu.
(Opisuje jak ja to zrobiłem, pewnie da się lepiej/wygodniej)
85% mapy pobrałem przy pomocy Tapiriik, ale strona działa koszmarnie wolno (jeśli teraz się porwie kilka osób więcej pewnie będzie jeszcze gorzej), po pobraniu mapy od stycznia 2016 do maja 2013 roku znalazłem płatną aplikacje SyncMyTracks za 10,5 zł dzięki której udało mi się pobrać wszystkie mapki w godzinę, więc jak komuś się śpieszy można i tak.
Płatna aplikacja SyncMyTracks (importowanie treningów):
Musimy mieć kopie wszystkich naszych treningów Endomondo na dysku, ja skorzystałem ze tej aplikacji (służy do synchronizowania treningów).
Pobieranie jest proste choć nie można robić folderów: w aplikacji w rogu wybieramy "Export & import", konto na Endomondo podając dane do logowania, potem Export: All, GPS data: with GPS data.
Na dole wybieramy "Files directory" i ja proponuje format .tcx. Po odpaleniu ładnie ściąga chociaż aplikacja się wieszała przy 200 aktywności (cały czas dawałem "czekaj" - android) po jakimś czasie gdy kilka razy dawałem "czekaj" i "czekaj", a lista się nie aktualizowała (stanęło na 360) zawiesiłem appkę, wszystkie treningi się jednak pobrały.
Trzeba się męczyć z ręcznym rozdzielaniem typu aktywności (są w nazwie pliku na końcu), bo niestety tu nie ma wygodnych opcji do tego, dodatkowo musiałem przekopiować wszystko gdzie indziej na telefonie żeby pobrać, bo nie wyświetlało mi katalogu z aplikacji na kompie, ale ogólnie działa. :)
Bezpłatna strona Tapiriik (importowanie treningów):
Musimy mieć kopie wszystkich naszych treningów Endomondo na dysku, ja skorzystałem ze tej strony (służy do synchronizowania treningów). Na stronie wiążemy konto z Endomondo i Dropboxem.
Po wybraniu "Reconfigure" > "Setup" w ustawieniach powiązanego konta Dropbox mamy opcje ustawienia nazwy pobranego pliku. Domyślnie tam było chyba coś "----" radzę dać tam np. "//--" utworzy to folder odpowiedzialny za rok (jak ktoś chce może sobie podzielić miesiącami tylko ostrzegam, że potem jest znacznie więcej pracy w Google Mapy), a i jeszcze pamiętaj, że "_" jest istotne, bo to typ treningu (chodzenie, bieganie, jazda na rowerze), pogubicie się bez tego jak macie dużo treningów.
Radzę zostawić format pobieranych map .tcx, bo na Google Mapy znacznie wygodniej jest wgrać przekonwertowane 100 treningów do pliku .gpx niż 100 plików .gpx (ale o tym napisze niżej) - jak ktoś nie planuje konwertować tak jak ja to ostrzegam, że Google nie czyta formatu .tcx i może faktycznie powinien sobie zmienić, tylko ostrzegam, że Google Mapy i tak można dodać tylko 10 warstw (10 plików .gpx).
Smutną prawdą jest, że Trapiriik nie pobiera wszystkiego na raz, musimy odczekać swoje w kolejce, a nawet wtedy pobiera treningi w ograniczonej ilości (chronologicznie) i znowu trzeba czekać (wykupując automatyczną aktualizacje nie obejdziesz tego). Ja mam ponad 850 treningów ich pobranie zajęło mi około półtora dnia... i się poddałem, strona niestety zaczyna pobierać jak chce i częściej się stoi w kolejce niż pobiera - plusem jest to, że jak zacznie pobierać to robi to dobrze. Pobrało mi dane do maja 2013 roku, brakło mi okresu do stycznia 2013 i przez kilka godzin nie mogło ruszyć dalej, a wiedziałem, że to jeszcze z 2 czekania w kolejkach (więc pobrałem przy pomocy płatnej aplikacji opisanej wyżej).
Co do treningów, to strona zapewnia, że nic nie usuwa (nie zauważyłem żeby coś przepadło), treningów narysowanych po mapie (w Endomnodno można po treningu sobie narysować trening i podać czas trawnia) nie importuje na Dropboxa.
Gpsbabel (konwertowanie treningów):
Zaimportowane pliki do Dropoxa pobieramy na dysk, ja pobrałem Gpsbabel z tej stron (służy do konwertowania plików GPS).
Wybieramy w "Input" musimy wybrać format "Garmin Training Center (.tcx)" przy wyborze w "File Name(s)" zmieniamy typ roszczenia na "All Files (*.*)" i jeśli dobrze sobie przy importowaniu to przemyśleliście to w folderze 2015 klikacie jeden plik (raz) i Ctrl+A (powinno zaznaczyć wszystko), jeśli wam się udało idziemy dalej. W "Output" już wybieramy format "GPX XML", w "File Name" wybieramy lokalizacje i dajemy nazwę obok np. "2015 - chodzenie" i ok, czekamy do "Translation successful".
Teraz uwaga, do Map Google możemy wrzucić pliki .gpx o rozmiarze mniejszym od 5MB więc możliwe, że musisz podzielić sobie rok na mniejsze okresy do tworzenia mapy ja mam np. w 2015 pierwszą i drugą połowę, ale wybrałem ten sam kolor i tego nie widać. Zrobiłem to tak: brałem folder dla roku i w nim utworzyłem "1" zaznaczyłem pierwszą część listy do 4,5MB i tam wrzuciłem analogicznie zrobiłem z reszta (2, 3 itd.). Z tego co zauważyłem, pliki po przekonwertowaniu z wielu .tcx na .gpx są znacznie mniejsze więc myślę, że możesz sobie robić foldery po 6MB spokojnie.
Mapy Google (tworzenie mapy):
Gotowe mapki wrzucamy w Google Mapy. Jako zalogowani tutaj po kliknięciu guzika po prawej od wyszukiwarki mamy opcje "Moje Mapy" wybieramy potem "UTWÓRZ MAPĘ" (na dole).
Powinno otworzyć kreator map, to tutaj importujemy mapki (dosłownie), wybiera się "Importuj" pod warstwą i wstawia plik .gpx. Po załadowaniu się (trwa chwilkę) osobne style zmieniamy na "Jednolity styl" i tak możemy edytować kolor dla wszystkich tras jednocześnie.
Problemem są ogromne znaczniki na końcu trasy, które mi się w ogóle nie podobały. Obszedłem to tak, że dodałem swoją ikonkę (ciemny kwadrat 2x2). Trzeba dać "Więcej ikon" > "Ikonka niestandardowa" i "URL obrazu" jeśli chcecie skorzystać z mojego kwadratu (tutaj link), a i uwaga teraz powinno proponować ją zawsze w każdej warstwie, ale mi tego nie robiło w nowej, wtedy trzeba kliknąć zmiane koloru na starej gdzie jest ikonka i potem na nowej powinna się pojawić w propozycjach.
Pod "Mapa podstawowa" mamy do wyboru mapy które będą podkładem dla naszej (satelita, coś uproszczonego jak u mnie itd.). Zrzuty do wpisu robiłem na wersji udostępnionej w trybie prywatnym, bo wygodniej było mi włączać i wyłączać warstwy. Link tego typu zdobędziemy dając "Udostępnij" > (zapyta o nazwę) > "Zmień" (link bez tego nie zadziała dla niezalogowanych) > "Włączone - każda osoba mająca link_". Mojego nie podaję, bo byście mi babcie wystalkowali. :)
Obróbka
To co widać we wpisie to zrzuty z Map Google statystyki i lata dodałem tam sam w Photoshopie. :)