Wpis z mikrobloga

5 426 - 2 = 5 424

Tytuł: Folwark zwierzęcy
Autor: George Orwell
Gatunek: Klasyka, Satyra polityczna
★★★★★★★★

Jakoś nigdy nie miałem okazji zapoznać się wcześniej z tym tytułem, jednak mając w pamięci "Rok 1984", wreszcie się za to zabrałem. Niestety, moje oczekiwania były zbyt duże i bardzo się rozczarowałem. Ciężko jest postawić się w miejsce bohaterów-zwierząt, nie skłoniła mnie też do żadnych większych przemyśleń. Nie żałuję "straconego" czasu, lecz nie jest to pozycja, do której miałbym kiedykolwiek wrócić czy komukolwiek polecić.

Tytuł: Everest. Góra gór
Autor: Monika Witkowska
Gatunek: Literatura podróżnicza
★★★★★★★

Przyjemna książka, łącząca relację z wyprawy na Mount Everest z encyklopedią himalaizmu. Polecam przede wszystkim osobom nie związanym z tematem zarówno jako wprowadzenie, jak i przyjemną lekturę czysto rozrywkową.

#bookmeter
  • 3
@diabeu255: @arkadiusz-molenda: Nie oceniam tylko tego, czy książka wywarła na mnie duże wrażenie. Dla mnie 5 jest czymś przeciętnym i od tego zaczynam ocenianie. "Folwark..." jest wybitnie dobrze napisany, posiada ciekawą historię, żadnych błędów, za które miałbym odejmować punkty. To wyciąga u mnie ocenę do 8. Żeby dać cokolwiek więcej, wymagam, żeby coś wniosła do mojego życia, skłoniła do przemyśleń i inne tego typu pierdoły. Tego właśnie mi zabrakło, a