Aktywne Wpisy
kukold +9
Dalej nic nie rozumiecie? Przerzucają Wagnera na Białoruś i następny "pucz" pojedzie prosto na Warszawę. Maskirowka sprawiła, że nie można już wiązać Wagnera z Rosją, która się odcięła więc art. 5 nie zadziała a z Grodna do Warszawy jest trochę bliżej niż z Rostowa do Moskwy. Dlatego Adrian i Pinokio mieli minę jak kot srający na pustyni. Zamiast zielonych ludzików bez oznaczeń ale z jasnym powiązaniem z Rosją będą ludziki w uniformach
Mowi +210
Ja pirdolę, ten to ma takiego pecha i niefarta xD Z każdym wpisem rozbieżność jego przewidywań do rzeczywistości coraz bardziej się zwiększa xD
Jakby ruscy walnęli atomem i on by to opisał, to następnego dnia by się okazało, że to jednak nowy gatunek wielkiego kosmicznego grzyba, a nie żadna bomba xD
#ukraina #wojna #rosja #wolski
Jakby ruscy walnęli atomem i on by to opisał, to następnego dnia by się okazało, że to jednak nowy gatunek wielkiego kosmicznego grzyba, a nie żadna bomba xD
#ukraina #wojna #rosja #wolski
Pełnoziarniste bułki hamburgerowe.
✔ 4 szklanki mąki pełnoziarnistej;
✔ 2 szklanki ciepłej wody;
✔ 2 opakowania drożdży suchych (14 g);
✔ ½ szklanki otrębów;
✔ 4 łyżeczki cukru;
✔ 3 łyżeczki soli;
✔ 2 łyżki oliwy;
➥Przygotowanie: Do miski wsypać 2 szklanki mąki, w szklanki ciepłej wody, drożdże i łyżeczkę cukru. Wymieszać dokładnie. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5h. Dodać resztę mąki, otręby, cukier i sól, oliwę. Łyżką lub ręką wyrabiać masę. Przełożyć masę na blat obsypany mąką (lub na matę silikonową) i wyrabiać około 5-7 minut. Mieszać i podsypywać mąką do momentu, aż ciasto nie przestanie kleić się do rąk.
Przełożyć ciasto do miski i znowu odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5h. Po tym czasie przełożyć ciasto na blat i podzielić na 18 porcji. Uformować bułeczki i położyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odkładamy na 30-40 minut. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Włożyć blaszkę do piekarnika i piec 10-15 minut do momentu zrumienienia. Ostudzić na kratce.
Wartość odżywcza 1 bułki:
➥ Białko 4,7 g ➥ Tłuszcze 1,7 g ➥ Węglowodany 20,5 g ➥ Błonnik 2,4 g ➥ Energia:116 kcal
Miniburgery wegańskie
✔ 1 szklanka suchej fasoli pinto (lub innej dowolnej);
✔ ½ szklanki kaszy jaglanej;
✔ Przyprawy wg uznania ( u mnie: sól, ostra papryka, curry, czosnek, pieprz czarny);
➥Przygotowanie: Fasolkę moczyć 12h. Odlać wodę z moczenia, zalać świeżą wodą. Gotować do miękkości około godziny. W międzyczasie ugotować kaszę jaglaną. Fasolę odcedzić na sitku. Zblenderować fasolę na dość gładką masę. Dodać kaszę i przyprawy. Dokładnie wymieszać (najlepiej wyrobić masę ręką). Formować małe burgery (ok. 8 sztuk). Kłaść na rozgrzany ruszt i grillować po 10 minut z obu stron (do momentu zrumienienia). Podawać z podgrzanymi bułeczkami i ulubionymi dodatkami.
Wartość odżywcza 1 burgera:
➥ Białko 5,1 g ➥ Tłuszcze 0,5 g ➥ Węglowodany 19,7 g ➥ Błonnik 3,1 g ➥ Energia:103 kcal
Dobre rady:
✔ Bułeczki można posypać sezamem (bułeczki zwilżyć odrobiną wody i dopiero posypać)
✔ Można zrobić również 6 dużych bułek hamburgerowych zamiast 18 małych. Wtedy czas pieczenia wydłużamy do 18-20 minut.
✔ Bułeczki są świetnym pomysłem na imprezy. Można z nich zrobić mini-kanapeczki w sam raz na 1 kęs.
✔ Bułki robimy z mąki pełnoziarnistej i otrębów – nie będą więc tak puszyste i delikatne jak klasyczne bułki hamburgerowe (choć są bardzo smaczne).
Śledź moje kolejne wpisy pod tagiem #cookologia lub dodaj mnie do obserwowanych.
Regularnie publikuję wpisy związane z dietetyką, zdrowym odżywaniem i gotowaniem. Jeżeli chcesz bym w kolejnych wpisach poruszyła jakiś temat z tego obszaru daj znać w komentarzu.
#gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem #wegetarianizm #jedzenie #dieta #weganizm #pieczzwykopem #grill #dieta
@monkali: Pełnoziarnista jest zwyczajnie gorzka. Zbyt długo i źle przechowywana dodatkowo jełczeje. Żytnia oczywiście bardziej, ale pełnoziranista pszenna jest zwyczajnie gorzkawa.
@monkali: chyba mamy jednak trochę inne standardy tego co jest w pieczywie gorzkie, bo naleśniki na 100% mące pełnoziarnistej to już w ogóle porażka i co jest smaczne i świeże... Poza tym pieczywo na mące pełnoziarnistej zwyczajnie kiepsko wyrasta, a ty podajesz przy samych drożdżach czas fermentacji łącznie na max 3 godziny...
@monkali: wrzuć zdjęcie z tego jak ta bułeczka wygląda w środku to będzie można w ogóle dyskutować czy to jest dobrze wyrośnięte, ale niejeden przepis na 100% mące pełnoziarnistej robiłem niestety. Bułka do burgera powinna być puszysta i mieć dużo drobnych pęcherzyków o cienkich ściankach.
Problem w tym, że ja z przepisów właśnie kilka tygodni temu zacząłem korzystać znakomitych. I tam do pieczywa
Kilka tygodni to widać za mało, żeby nabrać wiedzy i doświadczenia. Można zrobić chleb z mąki 50:50, ale dla
@monkali: no zaznaczyłaś, ale to nie jest normalna bułeczka tak jak się upierasz. Bo normalna bułeczka jest zwyczajnie wyrośnięta i puszysta, a nie klejąca się i gliniana xD Jak chcemy być precyzyjni to powodem jest fakt, że otręby są ostre, inne są proporcje gluteniny i gliadyny niż w mące chlebowej i nie pozwalają zbudować tak silnej siatki glutenowej
Dla Ciebie jest gorzka, dla mnie nie. Gotuję też dla dzieci (które są szczere do bólu) i zawsze zostawiają puste talerze i jeszcze proszą o dokładkę.
Ty atakujesz przepis, którego nawet nie wypróbowałeś.
@monkali: nie trzeba go wypróbowywać, żeby wiedzieć, że bułeczki będą gorzkie i kleiste. Wypiekłem w swoim życiu wystarczająco dużo ciasta drożdżowego żeby to wiedzieć. Mam za sobą pierwsze bochenki na zakwasie, włożyłem w to dużo czasu i pracy, cały czas się uczę. Dzięki temu nie skorzystam więcej z takich złotych
To skoro już to wiesz, to może zluzujesz już swoje ego?
@geuze: Nie jest. Albo zmień
Nie ma definicji bułki do hamburgera. Ja jestem przeciwna definicjom w kuchni, bo to zabija kreatywność. To są bułki, które zrobiłam do hamburgerów i tak je nazywam.
Jeśli to
@geuze: ja napiszę - nie jest. Serio przemyśl tego lekarza... (nie śmieszkuję, martwię się o zdrowie mirka)
https://www.google.nl/#q=bitter+whole+grain+flour
Dużo zależy jeszcze od rodzaju użytej pszenicy, ale w Europie w zasadzie wszystkie mąki pszenne pełnoziarniste będą gorzkie.