Wpis z mikrobloga

Jeżeli na chleb kładziesz margarynę i plaster sera i nazywasz to kanapką - to proszę, nie nazywaj siebie człowiekiem z rozumem i godnością człowieka.
Kanapka od zawsze stanowiła dla mnie sztukę. Sztukę, którą należy DOSKONALIĆ. Szukać składników, które będą ze sobą smacznie współgrały, kroić je tak aby idealnie pokryły powierzchnię chleba, utrzymać warstwy w ryzach aby nie spadły...

Po kolei.
Nie używaj jakiegoś białego biedachleba z Oszą. Jesz śmieci a nie prawdziwy chleb. ZIARENKA W CHLEBIE TO POŁOWA SUKCESU. Chleb ma być tak zajebiście dobry, żebyś o nim śnił po nocach i ekscytował się na samą myśl o wyprawie do sklepu po ten produkt. Potem smarowidło. MASZ BANA NA MARGARYNĘ TY CHEMICZNY POWALEŃCU. Utwardzony olej to nie to, czym chcesz smarować swój zajebiście dobry chleb. To tak jakby pani 10/10 w skali Ruchensteina założyła crocksy. Ma być masełko a nie margaryna. Naucz się tego jak paciorka. Jak martwisz się o kalorie to możesz użyć pasty pomidorowej (ale dobrej takiej).
Co dalej? TO CO NAJLEPSZE.
MIĘSO.
Pożegnaj się z "szynkami" z supermarketu. Woda, sól, uje muje dzikie węże. Aby zjeść dobrze - jedz swojskie. Nie musisz ubijać świni własnymi rękami, nie musisz sam oczyszczać kiszek z gówna by potem w nie wpakować mięso i zrobić kiełbę. Powiedz "elo" komuś ze wsi (ale takiej prawdziwej wsi, nie jakiejś podrabianej) a będzie ci dane.
Ser? Źródło wapnia. Tłuste, ale zdrowe. Czasem walnij plasterek DOBREGO sera, nie zaszkodzi i nie zrobisz się na beczkę. Jaja są ciężkie, ale to białko! I zdrowe tłuszcze! Walnij na chlebek sadzone bądź na pół twardo. Warzywa - KONIECZNIE. Ma być dużo, smakowicie, idealnie pokryta powierzchnia kanapki. Co to znaczy idealnie pokryta? ABY NIE BYŁO PRZEŚWITÓW. Chcesz położyć dwa plasterki ogórka? A W ŁEB CHCESZ DOSTAĆ? No. Warstwy kanapki mają być tak ułożone abyś mógł w KAŻDYM kęsie powtarzam w każdym mieć każdy element kanapki. Ba, docinam często wędlinę aby nie wystawała poza kontur chleba. Sosy są mile widziane - najważniejsze żeby były gęste bo inaczej spłyną z kanapki. Na koniec szczypiorek (dla zdrowia rzecz jasna, wszystko mamy jeść dla zdrowia) i ewentualnie sól (z tym nie przesadzajmy, mamy jeść UBERKANAPKĘ a nie solankę). Jeżeli nauczysz się robić takie kanapki to możesz mówić o sobie "jestem twórcą wybitnego kanapkowego jestestwa". Tak, bo taką osobą będziesz. I nie daj sobie wtedy wmówić że przesadzasz. Jesteś na jedynej właściwej drodze.

Drodze ku chwale domowej sztuki kulinarnej.

#dziendobry #gotujzwykopem #gzw #gotujzmikroblogiem #gzh #gotujzhannah #cotahannah #oswiadczenie i nie #pasta
Pobierz H.....a - Jeżeli na chleb kładziesz margarynę i plaster sera i nazywasz to kanapką - ...
źródło: comment_6LVGfJ2UKLCMEKHPamIztQzb0GMKywYO.jpg
  • 124
@Hannahalla: ja to nie lubię nudy w kanapkach. Najlepsza kanapka to taka, która co kęs ma inny smak ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ser na kanapce? Ciekawe jak będzie smakował z dżemem. Nie pasuje? To może jednak wędlina. Z taką kanapką fusion można małym nakładem chleba spróbować wszystkich kanapek, które chciałoby się zjeść.
Margaryna to gówno. W gruncie rzeczy gówno jest zdrowsze, pod warunkiem że nie zawiera margaryny. Lepszy suchy chleb niż chleb z margaryną. Wysoko przetworzona sraka przemysłu tłuszczowego, pełna utwardzonych tłuszczów, nasyconych, #!$%@? #!$%@? oleju palmowego. Jeśli #!$%@? margarynę nie nazywaj się Polakiem. Polacy jedzą masło, masło #!$%@? tłuste, 82% tłuszczu ma mieć. I wiedz, że masło jest najzdrowsze, zdrowsze niż "oliwka z oliwek". Jedzcie to co rodzi nasza ziemia ojczysta rolna przykuta
Ustalmy jeszcze jedną rzecz, raz na zawsze. Nie ma czegoś takiego jak "wegańska kanapka". Nie ma. Już masło to załatwia. Ale najważniejsza przyczyna to, ze musi być mięso lub przynajmniej ser a najlepiej jedno i drugie. Kanapka musi, powtarzam, musi być skonstruowana w oparciu o macierz: węgle, tłuszcze i białko/miękko, chrupko, wilgotno . Węgle roślinne, tłuszcze i białko zwierzęce! Innymi słowy kanapka MUSI zawierać: pieczywo, mięso, ser i warzywa. Musi mieć komponent