Wpis z mikrobloga

@Luczexx: a baza do sosu jaka? ja używam żywej tomatery i przypraw ale ostatnio #!$%@? recepturę i rzadziocha straszna sie zrobila a z koncentratów nie umim trochę utrzymać standardu
@wycz: koncentrat kategorycznie odpada, moim zdaniem zupełnie się nie nadaje. Najlepsze są pomidory San Marzano DOP spod Neapolu. To te najbardziej hipsterskie ( ͡º ͜ʖ͡º) Od listopada do czerwca wystarczą zwykłe z puszki, ale odradzam np. te marki kaufland, bo są kwaśne. Ostatnio poprawiła się Dawtorna, którą możemy też kubić w biedrze. A jak nie żałujesz 4,5 to polecam Mutti (do kupienia w kaufie). Prócz jakości
@besiege: u nas nawet jak piszą, że jest anchois, to na 90% są to fileciki szprotek z puszki a nie oryginalne z sardeli, które są zupełnie inne smaku i raczej mają rolę przyprawy aniżeli głównego dodatku mięsnego (tak jak sos rybny czy oyster)

tak na prawdę, to w Polsce przede wszystkim rzadko gdzie są używane dobre wędliny. takie przygotowane z sercem (długotowana szynka z tłuszczykiem, salami (ale salami a nie salami),
Pobierz
źródło: comment_ZPX7RSgV1QCRIAWp5pzEJ56sx46eHQPP.jpg
@besiege: pizza w ameryce jest najbardziej różnorodna na świecie! od prawdziwie włoskiej; neapolitańskiej, poprzez "pizzę z patelni" czyli pan pizzę (taka jak z pizza hut) poprzez taką typową, czyli przypominającą polską ale z większą ilością sosu, sera i dodatków ( ͡ ͜ʖ ͡)

jest taki kanał na yt chicago best i tam możesz zobaczyć najlepsze pizzerie z nad jeziora Michigan.

mi typowa amerykańska kojarzy się z
Pobierz
źródło: comment_66rotzN6pOdoRVCPIqmKIHOeZjl36wAW.jpg