Aktywne Wpisy

cugowski +82
#mediolan2026 Pożegnam się teraz, żeby na spokojnie śmieszkować na ceremoni. Dzieki Wam wielkie mirki, mireczki, zimoni, osoby zimujące za ostatnie naście dni. Ta Olimpiada była dla mnie wspaniała głownie dzięki Wam wszystkim na tagu ;) Było mi niezmiernie miło ledwo otwierać oczy i czytać wszystkie 'niestety', których dostarczali Nam turyści oraz za wszystkie 'stety', których dostarczali Nam wszyscy sportowcy. Był to cudowny czas, niech te 4 lata miną tak szybko
źródło: cortina-stety
Pobierz
Buckshot_00 +54
Mówcie co chcecie. Że brudnopis, że cośtam. Ewa Swoboda jest dobrą, charakterną dupą handlujcie z tym.
#ewaswoboda
#ewaswoboda
źródło: 1000005259
Pobierz
![Co słychać na budowie pierwszej elektrowni jądrowej w Polsce? [FILM]](https://wykop.pl/cdn/c3397993/418058cc828555f4e09b145d56ea9913286a77a980dcfc1d2a2a42b3fd2d257f,q80.jpg)

Wg prognozy pogody na niedzielę miało być słonecznie i wiać z północnego-zachodu. Rano udało się wstać na pociąg, więc wywieźliśmy się z @poco-mifejsbuk do Lublina. Stąd wystartowaliśmy rowerami w podróż powrotną do domu - z #wplecywindem albo #zbokuwindem :) Trasa wiodła przez urokliwą widokowo Wyżynę Lubelską - głównie pofalowane pola, które w słońcu wyglądają fantastycznie. Cały czas asfaltem, odcinkami nieszczęśliwie połatanym (najgorszy na zjazdach).
Z ciekawostek:
1. W Chrzanowie znajduje się stok narciarski.
2. Przejeżdżaliśmy przez Kocudzę, z której pochodzi zespół "Jarzębina" - ich utwór "Koko Euro Spoko" był oficjalną piosenką Reprezentacji Polski na Euro 2012 ;)
3. We wsi Krzemień Drugi natknęliśmy się na dziwny krzyż z dwiema poprzeczkami (obie prostopadłe do pionowego "trzonu"). Wrodzona ciekawość nie pozwoliła przejechać obojętnie i tak oto dowiedzieliśmy się, że to "Karawaka" - krzyż choleryczny.
4. Niedaleko Janowa Lubelskiego znajduje się miejsce największej bitwy partyzanckiej na ziemiach polskich w 1944 - Porytowe Wzgórze.
5. Z Goraja do Tiszalök jest 395km.
6. Na południu Lubelszczyzny jest mnóstwo plantacji malin, a pastewne marchwie są żółte.
7. Nie trzeba wyjeżdżać za granicę, żeby spędzić wakacje na Bali ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dodatkowo: +10 do #zaliczgmine :)
Wołam @civi88, żeby nie umknęło.
A to 26km to piątkowa wieczorynka na zachód od Sandomierza :)
Kurde, zwlekałam z dodaniem wpisu, bo czekałam na filmik z Relive.cc - nie dostałam (╥﹏╥)
#rowerowyrownik #100km
źródło: comment_ys0rxFqkZxBslLRwlZh5yuvfyV1wtBjg.jpg
Pobierzźródło: comment_pJVe2IMYs5xhoH0oLNi5Xds4y8nsBShU.jpg
Pobierz@faramka: często się zdarza, że krzyże są wymieniane jak tylko ulegną zniszczeniu, czy uszkodzeniu. Niebywałe, że ten to chyba oryginał.
Dziwne, że dopiero teraz natknęłaś się na taki krzyż, ponieważ w świętokrzyskim były (są?) popularne. Wiele miast ma je w herbie. Ta karawka to chyba to samo co https://pl.wikipedia.org/wiki/Krzyż_lotaryński
W tym roku również szukałem info, co to za krzyż, bo natknąłem się na taki na Mazowszu,
@brachistochrona: @faramka: W końcu znalazłem info, gdzie ten/te krzyże widziałem
http://rzeczniow.info/index.php?pname=96