Wpis z mikrobloga

288560 - 26 - 142 = 288392

Wg prognozy pogody na niedzielę miało być słonecznie i wiać z północnego-zachodu. Rano udało się wstać na pociąg, więc wywieźliśmy się z @poco-mifejsbuk do Lublina. Stąd wystartowaliśmy rowerami w podróż powrotną do domu - z #wplecywindem albo #zbokuwindem :) Trasa wiodła przez urokliwą widokowo Wyżynę Lubelską - głównie pofalowane pola, które w słońcu wyglądają fantastycznie. Cały czas asfaltem, odcinkami nieszczęśliwie połatanym (najgorszy na zjazdach).
Z ciekawostek:
1. W Chrzanowie znajduje się stok narciarski.
2. Przejeżdżaliśmy przez Kocudzę, z której pochodzi zespół "Jarzębina" - ich utwór "Koko Euro Spoko" był oficjalną piosenką Reprezentacji Polski na Euro 2012 ;)
3. We wsi Krzemień Drugi natknęliśmy się na dziwny krzyż z dwiema poprzeczkami (obie prostopadłe do pionowego "trzonu"). Wrodzona ciekawość nie pozwoliła przejechać obojętnie i tak oto dowiedzieliśmy się, że to "Karawaka" - krzyż choleryczny.
4. Niedaleko Janowa Lubelskiego znajduje się miejsce największej bitwy partyzanckiej na ziemiach polskich w 1944 - Porytowe Wzgórze.
5. Z Goraja do Tiszalök jest 395km.
6. Na południu Lubelszczyzny jest mnóstwo plantacji malin, a pastewne marchwie są żółte.
7. Nie trzeba wyjeżdżać za granicę, żeby spędzić wakacje na Bali ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Dodatkowo: +10 do #zaliczgmine :)

Wołam @civi88, żeby nie umknęło.

A to 26km to piątkowa wieczorynka na zachód od Sandomierza :)

Kurde, zwlekałam z dodaniem wpisu, bo czekałam na filmik z Relive.cc - nie dostałam ()

#rowerowyrownik #100km
faramka - 288560 - 26 - 142 = 288392

Wg prognozy pogody na niedzielę miało być sło...

źródło: comment_ys0rxFqkZxBslLRwlZh5yuvfyV1wtBjg.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

I jeszcze krzyż "Karawaka":

@faramka: często się zdarza, że krzyże są wymieniane jak tylko ulegną zniszczeniu, czy uszkodzeniu. Niebywałe, że ten to chyba oryginał.
Dziwne, że dopiero teraz natknęłaś się na taki krzyż, ponieważ w świętokrzyskim były (są?) popularne. Wiele miast ma je w herbie. Ta karawka to chyba to samo co https://pl.wikipedia.org/wiki/Krzyż_lotaryński
W tym roku również szukałem info, co to za krzyż, bo natknąłem się na taki na Mazowszu,
  • Odpowiedz