Aktywne Wpisy
yvaine253 +131
Larsberg +175
Niezłe jaja będą.
Wyobraźcie sobie jak te zwierzęta będą drzeć ryja - Oddajcie mi auto! Oddajcie mi auto złodzieje! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#prawojazdy #prawo #policja #polskiedrogi #samochody
Wyobraźcie sobie jak te zwierzęta będą drzeć ryja - Oddajcie mi auto! Oddajcie mi auto złodzieje! ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#prawojazdy #prawo #policja #polskiedrogi #samochody
#piwowarstwo
robię piwo pierwszy raz, do wina zawsze wcześniej namnażałem
robisz brzeczkę -> sypiesz drożdże z paczki i koniec
chyba, że mokre, wtedy dla mocnych piw warto namnażać
suche kupujesz 2 paki jak np. robisz ekstrakt >20 blg
ewentualnie rehydratacja 30 minut suchych przed zadaniem, ale szkoda się #!$%@?ć moim zdaniem
szkoda sie #!$%@?ć z rehydratyzacją, co?! xD
@boa_dupczyciel:
Przed zadaniem drożdży zaleca się sporządzenie kremu drożdżowego: na powierzchnię przegotowanej wody , wystudzonej do temp. ok 23°C wsypać zawartość opakowania. Odstawić pod przykryciem na 15min. Następnie wymieszać. Tak przyrządzoną gestwę drożdżową zadać do fermentora.
http://twojbrowar.pl/pl/drozdze-suche/115-fermentis-safale-us-05.html
swoją drogą - przeczytaj co jest napisane na opakowaniu tych drożdży
"pitch into wort"
1. sexi boj piwowarstwa czesław to robi i mówi że trzeba
2. bo kosztuje mega mało wysiłku
1. Czy coś złego mogło się stać jeżeli przez jakąś godzinę trzymałem w garnku pod przykrywą świeżo zagatowaną brzeczke? Bo czytałem, że jakieś DMT się wytwarza czy coś i lepiej otworzyć pokrywę. Potem była cały czas otwarta.
2. Wlałem drożdże (US 05) gdy brzeczka miała 30 stopni. Nie zabiłem ich?
mam wrażenie, że te magiczne 50% trupów jest przegięte i ginie mniej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
do rehydratacji polecam erlenmayera litrowego - jest mistrz :)
@przeczki: 1 - dms się może zrobić - bardziej bym się bał o brak chłodzenia. jak chmielileś to piwo?
2 - nie, ale lepiej
Chmiel magnum 10 g na od początku gotowania
10 g mandarina bavaria 15 min przed końcem
40 g mandarina bavaria 10 min przed końcem
40 g mandarina bavaria 5 min przed końcem
W ogóle to mogłem tego nie ruszać tylko zostawić aż sobie wystygnie, ale wcześniej wyspałem te drożdże do szklanki z wodą i bałem się że nie przeżyją nocy
Sugerowałem się trochę tym poradnikiem https://howaboutbebop.wordpress.com/tag/warzenie/ i tam