Wpis z mikrobloga

@Miedzyzdroje2005: Och... Moderacja nie ma z tym nic wspólnego. Wszystkie działania moderacji ograniczają się do panelu zgłoszeń - a więc ich zadania polegają na podejmowaniu decyzji o tym czy zgłoszenie przesłane przez użytkownika jest prawidłowe czy też nie. I tylko w tym zakresie działa moderacja.

A rzecz, o której wspominasz wyżej, to system promowania treści pochodzących od partnerów (reklamodawców) serwisu. System ten działa od wielu lat na Wykopie i polega
  • Odpowiedz
@a__s: czyli rozumiem, że teraz każdy mirek powinien siedzieć codziennie na rmf24, conowego i tym podobnych serwisach by wrzucać każdy niemal content, jaki tylko się tam pojawi mając gdzieś innych mirków i ich znaleziska? - nawet wtedy, gdy niusy z rmfu nic nowego nie dodają do sprawy. fajnie, dorobię się czarnego w dwa dni...
  • Odpowiedz
@Miedzyzdroje2005: No wiesz, że będę ukrywać, że byłoby miło ;-)) Ale nie, nie masz takiego obowiązku. Wystarczy po prostu, że jedno ze znalezisk zgłosisz moderacji jako duplikat. Działa :-)
  • Odpowiedz
Wystarczy po prostu, że jedno ze znalezisk zgłosisz moderacji jako duplikat. Działa :-)

@a__s: Ciekawe, jak ja kiedyś zgłaszałem duplikat (duplikat miał więcej wykopów) to dostałem odpowiedź negatywną. Odpowiedź moderacji była taka, że promują to które ma większą szansę na główną a nie faktycznie, które pierwsze zostało dodane...
  • Odpowiedz
@WuDwaKa: Nie znam sytuacji, dlatego ciężko będzie mi się do niej odnieść. Jeśli jednak była to jedna z tych sytuacji gdzie pierwsze znalezisko zostało opublikowane ponad 20 godzin temu i nie uzyskało większego zainteresowania, a drugie znalezisko było świeże, zdobywało głosy, pojawiały się w nim nowe komentarze, to rzeczywiście moderacja mogła wstrzymać się od wywalenia takiego duplikatu. W takich sytuacjach często zdajemy się na Was i Wasze decyzje. Jeżeli z
  • Odpowiedz
@a__s: Przez brak waszej definicji duplikatu na wykopie to każdy moderator jak i wy macie swój pogląd na tą sprawę. Byście to w koncu unormowali w FAQ i użytkownicy skończyli wam o tym pisać.
  • Odpowiedz
@WuDwaKa: Doświadczenie pokazuje, że wprowadzenie sztywnej zasady wcale nie jest tu dobrym rozwiązaniem. Mieliśmy sztywną definicję słowa duplikat, podpadało pod nią każde dodane z późniejszym czasem znalezisko. To powodowało czasem absurdalne sytuacje, gdzie trzymając się sztywno definicji musielibyśmy wyrzucić znalezisko ze strony głównej, tylko dlatego, że w wykopalisku wisiało praktycznie "martwe" znalezisko z identycznym tematem.

Obecnie pozwalamy moderatorem brać pod uwagę również interes Wykopowiczów i ich decyzje, a nie jedynie
  • Odpowiedz
@a__s: No ale jakieś wytyczne mają moderatorzy od was. Do tej pory uzyskałem takie od nich definicje na duplikat:
Jeżeli dany temat (główna) ma więcej niż 7 dni - nie jest duplikatem
Jeżeli znalezisko nie było na głównej - nie jest duplikatem
Jeżeli są dwa i więcej tych samych tematów w wykopalisku - to które ma szansę na główną nie jest duplikatem, chyba, że pierwsze dodane również znajdzie się na
  • Odpowiedz
@WuDwaKa: Nie tyle nie jest, co nie rozpatrujemy tego jako duplikatu, pozwalamy zdecydować użytkownikom. Co do wytycznych, wyglądają one mniej więcej następująco:

1. Oba znaleziska znajdują się w wykopalisku - bierzemy pod uwagę datę publikacji.
2. Oba znaleziska znajdują się na głównej - bierzemy pod uwagę datę publikacji.
3. Jedno znalezisko znajduje się na głównej, drugie w wykopalisku - zostawiamy to, które pierwsze trafiło na główną.
4. Znaleziska informacyjne/newsowe -
  • Odpowiedz