NCK odpowiada na pytanie: "Jestem Honorowym Zasłużonym Dawcą Krwi, zgodnie z ustawą przysługuje mi dostęp m.in. do lekarza specjalisty poza kolejnością. Byłem dziś w szpitalu i Pani miała wątpliwości czy taki przywilej jest również w kolejce do operacji czy zabiegów. Ustawa też nie mówi o tym jednoznacznie:2. Korzystanie poza kolejnością ze świadczeń opieki zdrowotnej w zakresie świadczeń opieki zdrowotnej w szpitalach i świadczeń specjalistycznych w ambulatoryjnej opiece zdrowotnej oznacza, że świadczeniodawca udziela tych świadczeń poza kolejnością przyjęć wynikającą z prowadzonej przez niego listy oczekujących, o której mowa w art. 20 ust. 2. Związku z powyższym proszę o oficjalną odpowiedź czy taki przywilej istnieje również w kolejce do operacji."
Źródło: (fb): https://www.facebook.com/OddajKrewpl/posts/1539291582781820
(druga strona odpowiedzi w komentarzu)
#krwiodawstwo #zhdk #hdk #krew #barylkakrwi

- Najlepsze
- Wszystkie komentarze

Pjongjanska_ferma_zolwi Autor
@Pjongjanska_ferma_zolwi:

przepraszamczytenloginjestwolny
@Pjongjanska_ferma_zolwi: brawo mirku walcz o prawa krewniaków, a pismo warte wydrukowania i noszenia na uparte baby w rejestracji

Pjongjanska_ferma_zolwi Autor
@bluebluesky: tak. tytuł ZHDK i odznakę najniższego stopnia otrzymujesz po oddaniu 6 litrów krwi (lub odpowiadającej ilości jej składników) i złożeniu wniosku do PCK

easnadh
@Pjongjanska_ferma_zolwi: super, dzięki, będzie się czym podpierać :)
bluebluesky
@Pjongjanska_ferma_zolwi: na HZDK starczy oddac 6 litrow i juz sie nie czeka do lekarzy?