Wpis z mikrobloga

wiem, że to dla ciebie może być niespodzianka, ale poglądy i opinie ulegają zmianie.

@a4z4a4: No wiem wiem, jak PO miała wiekszość w TK to wyroki były ostateczne, a Zaradkiewicz był wariatem.
Kiedy PiS zaczął mieć wiekszość w TK to wyroki już nie są ostateczne i wszyscy zaczęli cytować Zaradkiewicza xD
  • Odpowiedz
Co tam jakiś karnista Waltoś. Tylko prof. Rzepliński ma prawdo decydować!

@mopo: Dzisiaj w TVNie decydował "profesor" Stępień, chociaż z Miecugowem doszli do wniosku że lepiej jednak mówić prezes niż profesor xD
  • Odpowiedz
@erbo: Nie no poprostu musicie się zdecydować, czy Waltoś jest lewackim członkiem układu, który nie wie o czym pisze, czy jednak jest "najwybitniejszym polskim karnistą" i będziecie opierać się na jego opinii. Obydwa na raz będzie raczej ciężko.
  • Odpowiedz
@a4z4a4: A Zaradkiewicz jest wariatem i wyroki TK nie są ostateczne, czy jednak są jak w 2017 orzekł sam Zoll, Rzepliński i Stępień? xD
  • Odpowiedz
@daj_pan_spokoj: idą tropem ostatniego zdania ja bym się zastanowił czy prawo łaski jako takie nie jest "wkraczaniem na obszar władzy sądowniczej" skoro likwiduje karę wyznaczoną przez sąd - nie ma kary, to po co był proces; hipotetycznie głowa państwa może ułaskawiać każdego, ergo wymiar sprawiedliwości utraciłby jakiekolwiek znaczenie
  • Odpowiedz
@nexiplexi: nie jest, bo ułaskawienia nie neguje tego, że osoba została skazana, a polega na całkowitym lub częściowym darowaniu wyroku.
To co zrobił Duda, spowodowało, że wkroczył na obszar władzy sądowniczej, jak sam mówił Duda, chciał uwolnić wymiar sprawiedliwości od podejmowania tej decyzji i tracenia czasu, czyli podjął decyzję za wymiar sprawiedliwości, a zrobił to na polecenie Kaczyńskiego, bo inaczej Kamiński zostałby mianowany na ministra w trakcie oczekiwania na apelacje
  • Odpowiedz