Wpis z mikrobloga

@bioslawek: Mam nadzieję. Bo z tego co obecnie widzę, to np. z informatyki prawie nic sensownego nie jest publikowane po Polsku. Nawet te wszystkie punkty z MNiSW każą publikować po angielsku zamiast po Polsku. Więcej punktów jest za taki sam artykuł, nawet w tym samym czasopiśmie, ale po angielsku. Kto jak kto, ale polski rząd powinien dbać o nasz ojczysty język.
  • Odpowiedz
@mk321: To prawda. Nie każdy zna język angielski, a wszyscy płacą podatki na naukę i mają prawo poznawać jej wyniki we własnym języku. Jak coś ciekawego wpada mi w ekran, to się tym dzielę. Nawet jak się dobre prace w w języku Polskim ukazują, to nie mają dobrej promocji. Trafia się na nie całkiem przypadkowo, najczęściej podczas szukania zupełnie innych materiałów, jak jakieś słowo kluczowe przypasuje googlarce :-)
  • Odpowiedz
  • 1
@bioslawek: Jeszcze co do chaperonów, to ostatnio czytałem ciekawą rzecz. Gdy białko przyjmuje przy ich pomocy prawidłową konformację, to przez cały czas trwania tego procesu jest chronione przed przyłączeniem ubikwityny. Prawdopodobnie większość białek zawiera w swojej strukturze sekwencje aminokwasowe podatne na ubikwitynację, ale są one schowane dzięki chaperonom. Właśnie dzięki temu białko jest w stanie usuwać źle sfałdowane białka w proteasomie, bo przy nieprawidłowej strukturze 3-rzędowej te sekwencje są 'widoczne'.
  • Odpowiedz
@bioslawek: Nie mogę jej namierzyć. To była chyba jakaś praca o sygnalizacji poprzez ubikwitynację na różne sposoby, nie potrafię jej teraz odszukać. Dam znać jak znajdę, bo być może mam ją w jakimś folderze.
  • Odpowiedz