Wpis z mikrobloga

Jeśli używacie Nightly 58 z większą ilością otwartych kart, musieliście zauważyć ostatnią zmianę jaką zafundowali nam deweloperzy Mozilli, chodzi o szerokość kart w momencie, kiedy otwartych jest ich większa ilość. W ostatnich aktualizacjach zmniejszono wartość minimalnej szerokości do 50px, co w praktyce powoduje że na pasku widać jedynie favikonę.

Jak to zobaczyłem, to pierwszą moją myślą było, że ktoś z mozilli zapomniał leków. Druga myśl że to kolejny krok do zmiany Firefoksa w Chrome, zobaczcie porównanie po tych ostatnich zmianach.

Myślałem, że to się nigdy nie stanie i nikt nie pomyśli o przeniesieniu tej najbardziej z------j wady Chrome do FF... ;D

Można to na szczęście cofnąć w ustawieniach about:config, wystarczy w zmiennej browser.tabs.tabMinWidth ustawić wartość minimalnej szerokości taba - dla mnie pasuje 100. Porównanie jak to wygląda domyślnie i ustawione na 100 zamieszczam na screenie poniżej.

Z drugiej strony komuś może się spodobać taki styl że widać same ikonki, jedni i drudzy mogą to sobie teraz ustawić. ;-)

Niedługo szerokość może zostać zwiększona do 70px, bo jednak nie wszystkim się podoba (co moim zdaniem i tak za mało), na bugzilli trwa zażarta dyskusja, jakby ktoś chciał się pośmiać.

A z ciekawości dodam ankietę. ;D Jak wam się bardziej podoba, mniejsze taby, większe czy bez różnicy?

#firefox #firefoxtweaks #firefox57
moooka - Jeśli używacie Nightly 58 z większą ilością otwartych kart, musieliście zauw...

źródło: comment_hkYa8Xu2CxkDp7DtkrxpFR6NdVS67N8L.jpg

Pobierz

Jak wam się bardziej podoba, mniejsze taby, większe czy bez różnicy?

• mniejsze (jak po zmianie) 30.0% (9)
  • większe (po staremu) 56.7% (17)
  • bez różnicy 13.3% (4)

Oddanych głosów: 30

• 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Otsego_Amigo: Z grupowaniem to przejściowe myślę, na razie są braki w API dla dodatków i nie można ukrywać kart ale jak to się zmieni to są już gotowe rozszerzenia na bazie tak zwanych kontekstów. A i może twórca rozszerzenia tab groups wznowi nad nim prace i przystosuje do nowego Firefoksa.
Ale fakt kombinują. :D
  • Odpowiedz
Jak to zobaczyłem, to pierwszą moją myślą było,

@moooka: że w końcu nie będę się musiał grzebać z userChrome.css, żeby zmieniać szerokość na 35px ( ͡° ͜ʖ ͡°)
ale i tak okazało się, że dali minimum na 50 ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@Otsego_Amigo: Jest z tym problem, ale kompatybilnych przybywa. Moim zdaniem za szybko wyłączają stare dodatki, wielu twórców skarży się, że nowe API nie jest jeszcze gotowe i nie mogę dostosować dodatków do nowej wersji, to spory zgrzyt. :-(
  • Odpowiedz
@rudy_kret: Kwestia gustu, dlatego dodałem we wpisie że z pewnością komuś się spodoba. :-)

Niestety żeby ustawić mniej niż 50 nadal musisz użyć userchrome, bo poniżej 50 (no może 45) już nie przycina.
Dla mnie to jest zbyt nieczytelne. Przy mniejszej ilości kart same ikony to super pomysł, tak jak z przypiętymi kartami wiem co mam przypięte i już nie potrzebuję tytułu okna, ale jak mam otwartych wiele kart z
  • Odpowiedz
@Otsego_Amigo: aż jestem ciekaw co to za lista, mnie znalazło około połowy, później sam znalazłem zastępstwo dla jakichś pięciu i zostały mi 4 z którymi nie wiem co będzie, o ile fasterfox i clean uinstall to nie wiem czy jeszcze będą potrzebne tak bez noscripta i tab mix plus będzie ciężko, nic innego nie ma takiej kontroli jak noscript i nie oferuje aktywowania kart przez samo najechanie kursorem jak tab
  • Odpowiedz
@genesis2303: Noscript będzie, autor powiedział, że pracuje. Tab mix plus pewnie też. Większość tych dużych i popularnych rozszerzeń rozbija się o niekompletne API, w którym tego i owego brakuje.
  • Odpowiedz
@moooka: z tab mix plusem do końca nie wiadomo, autor sam pisał że jeśli się pojawi to może być niekompletny, mnie najbardziej zależy na aktywowaniu karty przez najechanie myszy, a dla tej funkcji żadnego zastępstwa nie ma, chyba że nie umiem szukać.

Z jednym mam jeszcze problem gmail notifier poprzedni była mały lekki działał dość sprawnie, ta wersja z plusem nie robi nic poza ciągłym ładowaniem, ale podejrzewam że jak
  • Odpowiedz
@genesis2303: Gmail notifier nie używałem, więc nie interesowałem się. Ale podobno autor też zapowiedział prace nad aktualizacją, przynajmniej tak ktoś napisał na githubie. Zamiast tego na szybko znalazłem checker plus, ale nie używałem i nie wiem jak się sprawdza.

A z tym aktywowaniem to o co dokładnie chodzi, jak to działa? Niestety Tab mix plusa też od dawna nie używam.
  • Odpowiedz
@moooka: o to że nie musisz klikać w karty tylko najeżdżasz kursorem zamiast klikać, funkcja zwykle znana pod hasłem hover (wiem że są dodatki które powiększają obrazy na stronie w ten sposób), najeżdżasz na kartę i na niej jesteś domyślnie po 250 milisekundach czy ile tam sobie chcesz ustawić (u mnie było 100ms), mocno się przyzwyczaiłem do tego, niesamowicie przyspiesza przeglądanie jak się chwilę przyzwyczaisz. Oprócz tego TMP miał też
  • Odpowiedz
@moooka: W Mozilli pracuje banda półgłówków i zauważyłem to już dwa lata temu jak wrzucałem swoje dodatki. Co oni wyczyniali to się w głowie nie mieści.
Teraz z tym porzucanie starych dodatków jest jeszcze głupiej.
Zmiany w interface których nikt nie chce (np. menu główne bez możliwości konfiguracji) tez jest ich grzechem.

I w tym wszystkim oni absolutnie nie są w stanie odpowiedzieć dlaczego te wszystkie złe zmiany wprowadzają. Albo
  • Odpowiedz
@look997: Ostatnie wersje Firefoksa są przynajmniej szybsze, jeśli to jest efekt porzucenia starych dodatków to jeszcze bym przeżył. Ale przypuszczam, że ktoś w Mozilli na serio ma plan jak najbardziej upodobnić Firefoksa do Chrome. Kiedyś się z tego nabijałem, ale to może być prawda, tyle drobnych i większych zmian w tym kierunku wprowadzono, że to raczej nie przypadek. Ot chociażby taka mała drobnostka, o której ostatnio pisałem - zbliżająca FF
  • Odpowiedz
@look997: Cholera, nie zauważyłem, że odpisuję w tym wpisie i w komentarzu powyżej podałem do niego link, przepraszam. :D Pewnie pomyślałeś, ale głupek...hehe.
  • Odpowiedz
@moooka: A co osobiście myślisz o nowym menu głównym? Czy uważasz, że warto było wkładać wysiłek i je zmieniać? Kasując jednocześnie konfiguracyjność i w efekcie schludność?
Napaćkane tego tam jest, ja potrzebuję w menu głównym cztery pozycje, w tym jeden menuitem z dodatku(ublock).
I te ich odpowiedzi, dlaczego czegoś nie zrobią albo coś robią...
  • Odpowiedz
@look997: Do tego nowego menu można się przyzwyczaić, ale brak możliwości konfigurowania to krok wstecz, mam nadzieję, że to przywrócą. Myślę, że nie chodzi o to, czy warto było wkładać wysiłek, ponieważ nie mieli wyboru i musieli to po prostu zmienić, bo przypuszczam, że to nowe menu nie jest już pisane pod XUL. Zrobili takie menu okrojone z możliwości konfiguracji na jakie było ich na szybko stać i pytanie powinno
  • Odpowiedz