Słuchajcie! Czy jest ktoś w stanie wyjaśnić co jest nie tak z tą receptą? Wczoraj dwie apteki odmówiły wydania leku stwierdzając brak informacji o łącznej dawce leku. Ja czytam tą receptę i widzę, że wszystko jest napisane. Czarne na białym. Może ktoś rozjaśnić temat? #pytanie #apteka #lekarze
@look4s: Nasen jest bardzo fajny. Sam używałem gdy miałem problemy z zasypianiem. Wystarczyła połówka tej małej, podłużnej tabletki i po góra 15 minutach było już jutro :-) Żadnych efektów ubocznych. Oczywiście trzeba pamiętać, że to jest lek na receptę, więc najpierw mycie, siusiu i inne takie, potem łykamy tabletkę, kładziemy się i nie wiem jak byś nie myślał że "nie zasnę", "znów nie zasnę" zaśniesz na 100%. Miłego wypoczynku.
@look4s nasen jest chyba tylko po 20 tabletek i po 10, a ilość zolpidemu musi byc napisana słownie, czyli tu trzysta miligramów zolpidemu lub trzydzieści tabletek po dziesięć miligramów. wiem, głupie ale tak jest.
@look4s: powiem ci szczerze, że jestem z branży, a trochę się zafiksowałem nad tym pytaniem... znalazłem coś takiego, wytłuściłem to, co mi się rzuciło w oczy. Jak chcesz dam ci linka do pełnego tematu na pw
Na samym początku pragnę podkreślić, że niniejsza próba pokazania najczęstszych błędów podczas wypisywania recept dla preparatów z grupy III-P i IV-P jest tylko zarysem i nie wyczerpuje wszystkich aspektów z tym związanych
Na jednej recepcie można przepisać tylko jeden preparat zawierający substancje psychotropowe i nie można przepisywać innych produktów leczniczych na tej samej recepcie. Może być przepisana ilość leku niezbędna pacjentowi do maksymalnie 90-dniowego stosowania wyliczonego na podstawie określonego na recepcie sposobu dawkowania. Na recepcie musi być podana słownie ilość substancji czynnej. Niepoprawne jest podanie słowne ilości tabletek, gdyż przepisy mówią, iż: „Recepta wystawiona na preparaty zawierające
@SaiGasai: @Fryceusz: @look4s: pisząc takie rzeczy obnażacie swoją ignorancję. Przepis nie jest głupi, a wasze wypowiedzi potwierdzają, że został on słusznie wprowadzony - by osoby waszego pokroju nie zrobiły sobie krzywdy.
Nasen może lajtowo działa, ale jest to naprawdę potężna substancja psychoTROPOWA. Jeśli ktoś jest zainteresowany tematem to dla potrzeb spoza branży zdrowotnej informacje na wikipedii będą wystarczające.
@sony_halit: Z drugiej strony pamiętajmy że niektórzy farmaceuci też nie są święci i potrafią obcesowo potraktować młodego człowieka który przychodzi z receptą na środki z listy która wygląda jak wyproszona od jakiegoś znajomego ginekologa albo co gorsza jakiś weterynaryjny klonazepam dla psa;) Mogli powiedzieć wprost "proszę wrócić do lekarza i niech napisze słownie łączną ilość" albo coś w tym stylu, bo jak lekarz wystawił tak jak wystawił to przy poprawce
@kyaroru: Ludzkie błędy zdarzają się po każdej stronie. Farmaceuta w tym wypadku powiedział w czym problem - edukacja odnośnie przepisów nie należy do jego zadań. A ktoś, kto wystawia receptę na taki środek, powinien w każdym calu wiedzieć co robi.
źródło: comment_TRLG55VJRcojrV7UAvUowhJlDHekRsCF.jpg
PobierzNa samym początku pragnę podkreślić, że niniejsza próba pokazania najczęstszych błędów podczas wypisywania recept dla preparatów z grupy III-P i IV-P jest tylko zarysem i nie wyczerpuje wszystkich aspektów z tym związanych
Recepta, na której wypisano
Ilość leków na recepcie
Na jednej recepcie można przepisać tylko jeden preparat zawierający substancje psychotropowe i nie można przepisywać innych produktów leczniczych na tej samej recepcie. Może być przepisana ilość leku niezbędna pacjentowi do maksymalnie 90-dniowego stosowania wyliczonego na podstawie określonego na recepcie sposobu dawkowania. Na recepcie musi być podana słownie ilość substancji czynnej. Niepoprawne jest podanie słowne ilości tabletek, gdyż przepisy mówią, iż: „Recepta wystawiona na preparaty zawierające
Nasen może lajtowo działa, ale jest to naprawdę potężna substancja psychoTROPOWA. Jeśli ktoś jest zainteresowany tematem to dla potrzeb spoza branży zdrowotnej informacje na wikipedii będą wystarczające.
@kyaroru: ja nie twierdzę, że jest to głupie
źródło: comment_uFypjHfOCRVcek4XGljVGC29q39eiAZL.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora