Wpis z mikrobloga

2 591 - 1 = 2 590

Tytuł: Kapitalizm i wolność
Autor: Milton Friedman
Gatunek: Biznes, finanse
★★★★★★★

Wolność jest dziś zagrożona z dwóch powodów. Pierwszy z nich jest zupełnie oczywisty. Jest nim zewnętrzne zagrożenie ze strony złych ludzi rezydujących na Kremlu, którzy poprzysięgli sobie, że nas zniszczą. Drugi jest już zdecydowanie mniej oczywisty. Istnieje wewnętrzne zagrożenie, którego źródłem są ludzie o dobrej woli i dobrych intencjach, którzy pragną nas zreformować. Niecierpliwią się, gdy trzeba kogoś przekonywać do swoich racji, i chcą stawać na czele wielkich społecznych przemian. Do realizacji swoich celów zamierzają zaprząc aparat państwowy i są głęboko przekonani, że im się to uda.

Do książki podchodziłem trochę ostrożnie, ponieważ spodziewałem się korwinizmu "level hard", ale moje obawy okazały się być bezpodstawne.

Książka powstała na wskutek spisania serii wykładów noblisty. Porusza liczne kwestie dotyczące ustroju gospodarczego państwa. Autor określa siebie samego siebie liberałem dodając przy tym, że nie jest liberałem w obecnym tego słowa znaczeniu, ponieważ pojęcie liberała bardzo zmieniło znaczenie. Następnie wskazuje na to że nie może istnieć socjalizm i wolność jednostki: jeśli państwo zabiera dużą część dochodów obywatela to odbiera mu wolność do dysponowania częścią swoich środków.

Kwestie poruszone w książce to między innymi: rola związków zawodowych, monopole, licencje na wykonywanie zawodów, podatek dochodowy czy system opieki socjalnej. Cześć poruszonych kwestii się zdezaktualizowała: na przykład rozważania o "standardzie złota".

Autor nie neguje każdej aktywności państwa w sferze socjalnej. Przedstawia własne wizje sposobu działania państwa w tych obszarach. Uważa też, że publiczny system edukacji do poziomu szkoły średniej jest dobrą instytucją.

Zaskoczyło mnie stwierdzenie autora, że gdy państwo A nakłada cła na towary z państwa B a B nakłada cła na towary z państwa A, to jednostronne zniesienie ceł przez państwo A będzie korzystne dla tego państwa.

Ogólnie polecam książkę.

#bookmeter

Wpis został dodany za pomocą skryptu do odejmowania
!Dzięki niemu unika się błędów w działaniach
!Pobierany jest zawsze ostatni wynik
a.....n - 2 591 - 1 = 2 590

Tytuł: Kapitalizm i wolność
Autor: Milton Friedman
G...

źródło: comment_FsS16Dbwu6s2a6SJPFfE2gXwvcB6FKEW.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz