Wpis z mikrobloga

2 543 - 1 = 2 542

Tytuł: Spod zamarzniętych powiek
Autor: Adam Bielecki, Dominik Szczepański
Gatunek: literatura faktu
★★★★★★★★

Choć sam mogę marzyć o zdobyciu co najwyżej korony Warszawy, to bardzo lubię książki o himalaizmie, a ta jest jedną z fajniejszych, jakie czytałem. Jej największą zaletą jest to, że praktycznie cała poświęcona jest wspinaczce, mało jest dygresji. Bielecki, któremu po wyprawie na Broad Peak przyklejono medialnie łatkę egoisty, ryzykanta i wariata, przedstawia się tutaj raczej jako odpowiedzialny wspinacz i partner. Rzuca też trochę światła na wydarzenia, które doprowadził do tragedii podczas zejścia z BR. Ciekawym patentem zastosowanym w książce jest też umieszczenie w treści kodów QR, które prowadzą do filmików na youtube. Nie jest to coś dla mnie - nie lubię przerywać lektury, by obejrzeć jakiś film, ale pomysł jest ciekawy.

#bookmeter
ostoja - 2 543 - 1 = 2 542

Tytuł: Spod zamarzniętych powiek
Autor: Adam Bielecki,...

źródło: comment_9f7bl0AyCHMucQNvrtaQEFrKzqYNXAFm.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ostoja: a powiedz mi, czy jest napisana w stylu: "tego dnia poszliśmy do obozu drugiego, pokonaliśmy trudne formacje" itp, taki raportowy, czy bardziej sfabularyzowany?
  • Odpowiedz
@kamalay: nie, nie jest sucho. Jest trochę żargonu, ale nie spotkałem jeszcze książki o wspinaczce, w której żargonu by nie było. Generalnie ciężko jest opisać słowami laikowi jak wyglądają techniczne przeszkody przy podejściu np. pod K2, więc ja się wspieram filmikami na youtube. Jest tego coraz więcej.
  • Odpowiedz
@ostoja: O, chętnie przeczytam. Bielecki to przyszłość polskiego himalaizmu i szansa na przywrócenie mu tej rangi, jaką mógł się cieszyć w latach 70/80.
A z tą łatką - przypięli ją ci, którzy alpinizmie ekstremalnym nie mają zielonego pojęcia, a największym wyczynem jakim mogą się cieszyć to zabójcza walka podczas promocyjnych akcji w Lidlu. I niestety takze ci, którzy wiedzą wiele, ale są mściwi i zaślepieni.
  • Odpowiedz