Podczas gotowania Single hop eureka (zestaw z twojbrowar.pl) w garze latało dużo glutów. Co moze byc tego przyczyna? Zacierane w 68 stopniach przez 60min. Słód Pale ale - 3,5kg Słód Karmelowy jasny - 0,2kg Słód Pszeniczny - 0,3kg #piwowarstwo
@buzz1 @flamezz No nie spodziewałem, że jest pozytywna oznaka. Raczej sądziłem, że to negatywne skutki zacierania. Tak czy siak piwo teraz jest mętne, mam nadzieje, że jak przeleje do fermentora to chociaż połowa zostanie w garze. :)
@Sifar: Stary, czym Ty się przejmujesz. Poprzednią warkę wlałem do fermentora razem z chmielinami i wszystkim co było w garze xD Przed zabutelkowaniem 24h cold crash i piwo było klarowne jak koncerniak.
@flamezz ostatnio gdzieś zobaczyłem całe konstrukcje powstrzymujące zasysanie powietrza do fermentora przy cold crashu. Ja nawet nie wiedziałem, że to jest problem, a ktoś go rozwiązał xD Ludzie lubią utrudniać sobie życie.
@Sifar: #!$%@?! juz miałem iść spać, po zadaniu drożdży te gluty to norma w czasie gotowania, białko się wytrąca spoko, wystudź, opadną na dno, przelej na fermentacje w gotowym piwie ich nie bedzie
Czas spożyć trunek. Czysta, do odcięcia. Od grudnia raz w tygodniu. Nie, to nie pomaga, ale zagłusza myśli, wszystko zmienia w jednostajny szum, szum pustki.
Zacierane w 68 stopniach przez 60min.
Słód Pale ale - 3,5kg
Słód Karmelowy jasny - 0,2kg
Słód Pszeniczny - 0,3kg
#piwowarstwo
te gluty to norma w czasie gotowania, białko się wytrąca
spoko, wystudź, opadną na dno, przelej na fermentacje
w gotowym piwie ich nie bedzie