Wpis z mikrobloga

ZNALEZISKO Białko z mięsa podwyższa, a z orzechów obniża ryzyko chorób serca.

W amerykańsko-francuskim, szeroko zakrojonym badaniu,osoby spożywające najwięcej białka zwierzęcego miały o 60 proc. podwyższone ryzyko chorób układu krążenia. Z kolei spożycie dużych ilości białka pochodzącego z orzechów i nasion powodowało aż 40 proc. spadek ryzyka.

Wiele już powiedziano na temat ograniczania spożycia tłuszczów zwierzęcych. Okazuje się jednak, że warto także uważnie wybierać źródło białka. Takie wnioski wynikają z badania specjalistów z kalifornijskiej Loma Linda University School of Public Health oraz dwóch ośrodków francuskich, opublikowanego w piśmie „International Journal of Epidemiology”.

Autorzy badania przeanalizowali dane na temat 81 tys. osób i jak twierdzą, ich projekt jest jednym z niewielu, które obok działania tłuszczów, szczegółowo sprawdzają wpływ roślinnych i zwierzęcych białek.


#nauka #dieta #dietetyka #weganizm #wegetarianizm
Pobierz Clefairy - ZNALEZISKO Białko z mięsa podwyższa, a z orzechów obniża ryzyko chorób ser...
źródło: comment_CdjxKYHLPA6HKZpFuWm7i5aeJCW1zJQh.jpg
  • 61