Wpis z mikrobloga

ZNALEZISKO Białko z mięsa podwyższa, a z orzechów obniża ryzyko chorób serca.

W amerykańsko-francuskim, szeroko zakrojonym badaniu,osoby spożywające najwięcej białka zwierzęcego miały o 60 proc. podwyższone ryzyko chorób układu krążenia. Z kolei spożycie dużych ilości białka pochodzącego z orzechów i nasion powodowało aż 40 proc. spadek ryzyka.

Wiele już powiedziano na temat ograniczania spożycia tłuszczów zwierzęcych. Okazuje się jednak, że warto także uważnie wybierać źródło białka. Takie wnioski wynikają z badania specjalistów z kalifornijskiej Loma Linda University School of Public Health oraz dwóch ośrodków francuskich, opublikowanego w piśmie „International Journal of Epidemiology”.

Autorzy badania przeanalizowali dane na temat 81 tys. osób i jak twierdzą, ich projekt jest jednym z niewielu, które obok działania tłuszczów, szczegółowo sprawdzają wpływ roślinnych i zwierzęcych białek.


#nauka #dieta #dietetyka #weganizm #wegetarianizm
Clefairy - ZNALEZISKO Białko z mięsa podwyższa, a z orzechów obniża ryzyko chorób ser...

źródło: comment_CdjxKYHLPA6HKZpFuWm7i5aeJCW1zJQh.jpg

Pobierz
  • 61
  • Odpowiedz
@NooB1980: co to ma do badania PURE? I po co mi wklejasz jakiś bełkot z '75 gdzie pod węglowodany wzięto głównie słodycze i cukier?

Tłuszcze trans również są szkodliwe dla układu naczyniowo-sercowego i nie jest to tajemnicą. Co ma to udowadniać w kwestii szkodliwości warzyw?
  • Odpowiedz
Rowniez lata 70 lek. med. Jan Kwasniewski
Tłuszcze powodują rozwój miażdżycy, ale tylko w obecności węglowodanów!. Czym więcej tłuszczów spożywa człowiek i czym wartość biologiczna tłuszczu jest wyższa, tym bardziej zbędnymi stają się spożywane równolegle węglowodany, tym więcej węglowodanów zostaje przerobiona w cyklu pentozowym. Czym więcej muszą przetwarzać glukozy w cyklu pentozowym komórki ścian tętnic, tym szybciej rozwija się miażdżyca.

Wszystkie pozostałe czynniki środowiskowe przyspieszające rozwój miażdżycy, bądź działające antymiażdżycowo, działają
  • Odpowiedz
aha, czyli Twoim dowodem teraz jest książka sprzed 50 lat, której tezy dawno są nieaktualne?


@Clefairy:

prof. dr hab. n. med. Magdalene Olszanecko-Glinianowicz,


@Clefairy: Mnie tam rzucenie wyzwania tobie i dr. jak wyzej nie nastrecza problemow, abym udowodnil wiedze sprzed 50 lat. To kiedy, gdzie (szpital) i na kim przeprowadzamy eksperyment kliniczny. Wchodzicie czy tchorzycie?

Sprawdzimy za pomoca 18F FDG stan zmian miazdzycowych i rezonansu stopien zwapnienia tetnic.

To jak?
  • Odpowiedz
@NooB1980: bawisz się w komika? Przedstawiłem ci opracowanie sprzed paru miesięcy, a ty mi je równasz z przestarzałą kardiologiczną wiedzą sprzed 50 lat ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Wiesz, że jeśli chcesz z kimś dyskutować lub pisać pracę licecjacką czy magisterską to źródła naukowe mogą mieć maksymalnie 5 lat, a nie 50?

To kiedy, gdzie (szpital) i na kim przeprowadzamy eksperyment kliniczny. Wchodzicie czy tchorzycie?


Desperacja mocno, po
  • Odpowiedz
@Clefairy: Moze choc ty bedziesz mial jaja udowodnic cos co nie istnieje, poniewaz dr Parol wymiekl, wege dietetycy typu Matras, Szewczyk rowniez.
Jestem wstanie zalozyc sie o kase, ze przegrasz zaklad opierajac sie o najnowsza "wiedze"... lol

To kiedy widzimy sie w szpitalu na tomografii komputerowej Szewczyk, Parol, Matras i @Clefairy: ?? Obejrzyj film „Atherosclerosis Imaging in Real time” w YouTube

https://youtu.be/XMMOFmTRJxc

https://youtu.be/qCT3KQitrCQ

https://youtu.be/7aJKIq3MXa8

https://youtu.be/aKozoVsYC8Y

https://youtu.be/GHLBcCv4rqk
  • Odpowiedz
@NooB1980: wiedza z University of Youtube na propsie xD

Ja się nie dziwie, że nikt nie chce brać udziału w jakiejś szopce randoma z internetu. Lol czego ty oczekujesz. Dorośnij.
  • Odpowiedz
@NooB1980:

>may 1976

>pojedyńcze badania

>brak powiązania z głównym tematem, o którym rozmawiamy


Dasz mi wreszcie albo stanowisko wiodacego instytutu naukowego, albo metaanalize?

Jeśli nie, to przestań spamować. Bo naprawdę szkoda mi czasu na jałową dyskusją.
  • Odpowiedz
@NooB1980:

antycholesterolowej (anty nauka)


XDDDDDDDD

Czyli mówisz, że Światowa Organizacja Zdrowia, Narodowa Akademia Nauk, Narodowy Instytut Zdrowia, Światowa Federacja Serca, Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne, Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne, Polskie Towarzystwo Kardiologiczne, Europejska Rada Informacji o Żywności oraz Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności to organizacje antynaukowe?

http://www.who.int/gho/ncd/risk_factors/cholesterol_text/en/

https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/high-blood-cholesterol

https://www.world-heart-federation.org/resources/risk-factors/

https://healthyforgood.heart.org/Eat-smart/Articles/Saturated-Fats

Po co ja z Tobą dyskutuje... Koniec tej komicznej dyskusji.
  • Odpowiedz
Rowniez lata 70 lek. med. Jan Kwasniewski


@NooB1980: również Jan Kwaśniewski, lata '00:

grzech pierworodny nie spowodował zbyt dużych zmian w ludzkich genach. Nadal plany budowy człowieka zakodowane w genach niewiele się różnią od planów genetycznych naszych pierwszych rodziców. Grzech pierworodny polegał na zaprzestaniu przestrzegania zasad odżywiania (podanych człowiekowi przez bogów), na czele z tym nieszczęsnym jabłkiem - symbolem najbardziej szkodliwej dla człowieka żywności, dobranym precyzyjnie, na podstawie wiedzy ścisłej, dla
  • Odpowiedz