Witam wszystkich, zakupiłem internet domowy do 20 mb/s w T-mobile z modemem HUAWEI B525, potrzebuje waszej rady dotyczącej zakupu zewnętrznej anteny wzmacniającej zasięg LTE z kablem 20-30 metrów maksymalnie do 200 zł ze względu na moje miejsce zamieszkania (wieś) którą w razie zbyt niskiego wpływu na zwiększenie prędkości internetu będę mógł zwrócić do 14 dni od zakupu. Z góry dziękuje za pomoc.
@ToTylkoJa23: Mam zewnętrzną kierunkową antenę LTE na dachu, ale ona nie wpłynęła na prędkość internetu. Umożliwiła tylko uzyskanie zasięgu w routerze wewnątrz budynku.
W mieszkaniu łapie mi 5 kresek zasięgu, niestety nie wiem, czy to zasięg 2g, czy 3g, co jakiś czas traci cały zasięg ( na 5-10 sekund) zależy mi na stałym pingu, normalnie to mam miedzy 35-70. Czytałem, że zewnętrzne anteny mogą bardzo polepszyć zasięg co za tym idzie prędkość internetu. Czy znacie program, który pokaże jaki zasięg mi łapie modem ?
@ToTylkoJa23: Możesz sprawdzić na stronie konfiguracyjnej routera, czy masz rodzaj sieci prawidłowo ustawiony. Powinien być "Auto", możesz przestawić też na chwilę na "4G only" i sprawdzić czy będzie w ogóle wtedy działać i czy nie będzie działać lepiej niż na 3G.
@wigr Niestety ale przy wyborze LTE tracę wszystkie kreski zasięgu, sprawdzając speedtest wykazało, że internet działa 3 razy wolniej, co sam zauważyłem ze względu na prędkość ładowania się stron. Ale jestem zaskoczony, że mimo braku zasięgu internet działał. Dzięki za pomoc. Szkoda tylko, że jak na razie to wyłącznie Ty próbujesz mi pomóc.
Dodam jeszcze bo dopiero sprawdziłem wyniki UKE, że mam bliżej antenę oddaloną o 5,8 km tylko nie wiem, czy jest ona na dachu budynku, czy na maszcie. Przeszkodą są lasy:
Standard Pasmo Nr stacji GSM 1800 44622 GSM 900 44622
@ToTylkoJa23: Możesz spróbować jeszcze poszczególnych opcji LTE xx00 Only. U mnie najmniejszy ping i największy zasięg uzyskuję zawsze na 800. Natomiast jak coś konkretnego pobieram to przełączam na 2600. Zacznij od LTE 800 only.
#internet #lte #huawei #tmobile
Komentarz usunięty przez autora
Nawet nie musisz się logować. Prawdopodobnie wystarczy, że najedziesz kursorem na symbol:
źródło: comment_JGPIPqFlfO4gIK2BoOBIDvwXR7O461hZ.jpg
PobierzPierwsza antena: oddalona o około 11 km:
LTE
Pasmo LAC eNBID CLID E-CID Uwagi
800 57410 274141 15 70180111 NetWorkS!
źródło: comment_fOzUZY2Rv8CfFf9YEr6M5Of7xDTMFBRQ.jpg
PobierzStandard Pasmo Nr stacji
GSM 1800 44622
GSM 900 44622