@Amelcio no fajnie, że IOTA jest taka popularna. To daje ogromny potencjał do spekulacji.
Patrząc jednak z technicznego punktu widzenia IOTA jest na straconej pozycji. To nie jest technologia przyszłości. Z wykształcenia znam się na telekomunikacji, wiem jaka jest historia jej rozwoju, nasłuchałem się na studiach o protokołach, systemach, zaletach i słabościach różnych rozwiązań... i powiem Ci @Amelcio, że założenia projektowe IOTA skazują to na porażkę. To nie zostanie
@Amelcio: Podaj choć jeden przykład realnego zastosowania. Do dziś od żadnego zwolennika nie mogę uzyskać ani jednego przykładu.
@drakkar: W IOCIE najlepszy jest marketing. Ludzie łapią się na Internet of things bo brzmi przyszłościowo choć nie mają pojęcia że to określenie ma już kilkanaście lat ;) Wielu od ioty myśli że Internet of Things to tekst ioty bo wcześniej nie słyszeli. Przez IOT powstał protokuł ipv6. Oznacza tylko tyle że
@cyberpunkbtc: Tak, IOTA to wielki spisek UE, Niemiec i kilku większych firm. Zbierają dzięki niej pieniądze na ratowanie strefy Euro. Na końcu powiedzą, że jednak nie wyszło, a ludzie z fundacji z grubymi milionami schowają się na Karaibach ( ͡°͜ʖ͡°)
Czy Ty nadal myślisz, że IOTA to synonim do Internet of Things? ( ͡°͜ʖ͡°)
@Luszian: Iota przecież ma nazwę od iternet of things (IOT) Podejrzewam że ty też mi nie podasz przykładu jej realnego zastosowania? Czegoś co zmienia i nie jest to możliwe już dziś. Wiesz, ja mam np. spiętą kartę z PayPalem i mam darmowe przelewy w kilka sekund, mogę tak płacić ławo za wiele rzeczy ;) A ten kretyński screen? Dla mnie to przykład na naciąganie frajerów. Dwa samochody nie mogłyby się
@Luszian: Pewnie nie dostanę odpowiedzi. No cóż, lepiej łykać marketing zamiast myśleć samodzielnie... A oferta publiczna po co? Tylko po to żeby to opchnąć ludziom. No i snapschoty sieci. Genialne. Nikt nie będzie mógł sprawdzić ile coinów jest, czy devy sobie ich nie dodrukowują, historii transakcji. Genialna sieć a nie ma zalet prostego blockchaina. Cofanie się w rozwoju. O kompromitacji privkeyów przy przelewach ani o backdoorze nie wspomnę nawet ;)
@cyberpunkbtc: Przecież powiedziałem, że to spisek UE itp. Niewątpliwie scam pierwsza klasa. Ludzie pewnie podstawieni, w końcu nigdy ich na żywo nie widzieliśmy. David wygląda jakby ta broda to była jakaś charakteryzacja, a Dominik to pewnie chłopak, który chciał dorobić na studiach to go zatrudnili do grania genialnego dzieciaka. #teoriespiskowe ( ͡°͜ʖ͡°) Dobra pośmieszkowałem to zaraz niżej wystukam kilka literek z jakąś
@cyberpunkbtc: Facepalm. iotA, ajota. Na polski to odrobina, bardzo mała rzecz. David już kilka razy był o to pytany. Dobrze dobrali nazwę, a ludzie łykają. Biedny jest tylko jakiś uniwerek z USA, mu tag spamują ( ͡°͜ʖ͡°)
Nie wiem jak Ty, ale ja żyję nie tylko w internecie i na wykopie, lecz też w prawdziwym życiu i czasami tak się składa,
stacja ładowania pojazdów, PassID, Smart Drains, Dema Fujitsu i DXC.
@Luszian: To nie można tego zrobić innym coinem, albo samodzielnie? Zautomatyzować? Znajomy mieszka w Nowym Jorku i jak przejeżdża przez jakiś most to nic nie robi. Kamera rozpoznaje tablicę rejestracyjną a płatność jest mu pobierana z karty automatycznie. Lata wcześniej bez cudownej ioty. Mamy rewolucję już dziś ;) No i nie musi przelewać swoich pieniędzy najpierw na konto samochodu co jest idiotyczne ( ͡°͜
Skończ się żałośnie wykręcać. Jedyne co możesz to ironizować ;) Dawajcie przykłady a nie to bezsensowne ładowanie. Jak tam kible, lodówki, pralki i żelazka? Pomóż mi zobaczyć tą wizję przyszłości! No chyba inwestujecie w coś na jakiś mocnych podstawach? Musicie widzieć w tym sens, pochwalcie się nim, bo żaden z inwestorów jakoś nie wie. Wie że rewolucja i c--j.
Może to Ty przestań bezsensownie ironizować i podasz przykłady na cudowne
@mastal88: I jest scentralizowana, nie ma historii transakcji, ma kompromitację priv keyów itd.
do tego potrzebny jest ktoś pośrodku, kto będzie przekazywał pieniądze pomiędzy użytkownikiem a właścicielem (zapewniając bezpieczeństwo transakcji, biorąc za to procent)
No i IOTA powoduje ten sam problem bo urządzenie staje się tą trzecią stroną pośredniczącą pomiędzy mną a przyjmującym
Urządzenie nie jest trzecią stroną, bo nie pobiera prowizji, tylko to co płacisz jest bezpośrednio przekazywane otrzymującemu płatność (właścicielowi).
Przecież wiem że nie pobiera prowizji, chodzi o luki w bezpieczeństwie. Masz masy urządzeń które mogą twoje pieniądze przelewać a te urządzenia mają swój soft i ten soft jest dziurawy. Potencjał masy kradzieży. Ja sam zatwierdzam sobie przelew, nie daję tego pod kontrolę jakiemuś urządzeniu które ktoś może shackować i zrobić przelew. Te urządzenia
Dla porównania #bitcoin - 2160 obserwujących #btc - 316 obserwujących
Cały tag #kryptowaluty - 2423 obserwujących
2160 + 316 = 2476 > 2423
( ͡º ͜ʖ͡º)
Patrząc jednak z technicznego punktu widzenia IOTA jest na straconej pozycji. To nie jest technologia przyszłości. Z wykształcenia znam się na telekomunikacji, wiem jaka jest historia jej rozwoju, nasłuchałem się na studiach o protokołach, systemach, zaletach i słabościach różnych rozwiązań... i powiem Ci @Amelcio, że założenia projektowe IOTA skazują to na porażkę. To nie zostanie
źródło: comment_YSUREqrNqaXnPwAkgQBAT8YX9ddNxfbW.jpg
Pobierz@drakkar: W IOCIE najlepszy jest marketing. Ludzie łapią się na Internet of things bo brzmi przyszłościowo choć nie mają pojęcia że to określenie ma już kilkanaście lat ;) Wielu od ioty myśli że Internet of Things to tekst ioty bo wcześniej nie słyszeli. Przez IOT powstał protokuł ipv6.
Oznacza tylko tyle że
źródło: comment_Fr7HZvzmGHTXAOXPtSQ3Yvu7gysRmxqb.jpg
Pobierz@drakkar: nie powiesz mi że na Gdańskiej uczą o blockchainie
I tak: na PG nie uczono mnie o blockchainie.
Czy Ty nadal myślisz, że IOTA to synonim do Internet of Things? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Podejrzewam że ty też mi nie podasz przykładu jej realnego zastosowania? Czegoś co zmienia i nie jest to możliwe już dziś. Wiesz, ja mam np. spiętą kartę z PayPalem i mam darmowe przelewy w kilka sekund, mogę tak płacić ławo za wiele rzeczy ;)
A ten kretyński screen? Dla mnie to przykład na naciąganie frajerów. Dwa samochody nie mogłyby się
No i snapschoty sieci. Genialne. Nikt nie będzie mógł sprawdzić ile coinów jest, czy devy sobie ich nie dodrukowują, historii transakcji. Genialna sieć a nie ma zalet prostego blockchaina. Cofanie się w rozwoju. O kompromitacji privkeyów przy przelewach ani o backdoorze nie wspomnę nawet ;)
@Luszian:
źródło: comment_QodDxWqlHySCaIZoKR5rmrT76N79RrlO.jpg
PobierzDobra pośmieszkowałem to zaraz niżej wystukam kilka literek z jakąś
@cyberpunkbtc: Facepalm. iotA, ajota. Na polski to odrobina, bardzo mała rzecz. David już kilka razy był o to pytany. Dobrze dobrali nazwę, a ludzie łykają. Biedny jest tylko jakiś uniwerek z USA, mu tag spamują ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Nie wiem jak Ty, ale ja żyję nie tylko w internecie i na wykopie, lecz też w prawdziwym życiu i czasami tak się składa,
@Luszian: To nie można tego zrobić innym coinem, albo samodzielnie? Zautomatyzować?
Znajomy mieszka w Nowym Jorku i jak przejeżdża przez jakiś most to nic nie robi. Kamera rozpoznaje tablicę rejestracyjną a płatność jest mu pobierana z karty automatycznie. Lata wcześniej bez cudownej ioty. Mamy rewolucję już dziś ;) No i nie musi przelewać swoich pieniędzy najpierw na konto samochodu co jest idiotyczne ( ͡° ͜
Może to Ty przestań bezsensownie ironizować i podasz przykłady na cudowne
No i IOTA powoduje ten sam problem bo urządzenie staje się tą trzecią stroną pośredniczącą pomiędzy mną a przyjmującym
Co masz tutaj konkretnie na
Przecież wiem że nie pobiera prowizji, chodzi o luki w bezpieczeństwie. Masz masy urządzeń które mogą twoje pieniądze przelewać a te urządzenia mają swój soft i ten soft jest dziurawy. Potencjał masy kradzieży. Ja sam zatwierdzam sobie przelew, nie daję tego pod kontrolę jakiemuś urządzeniu które ktoś może shackować i zrobić przelew. Te urządzenia