Wpis z mikrobloga

Przykład na to jak nasz kraj traktuje mniejszych przedsiębiorców ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Od trzech lat prowadzę działalność gospodarczą na prywatnym terenie. Punkt? Kołobrzeg, przy głównej promenadzie.
Turyści co przyjeżdżają w takie nadmorskie miejsca, co robią? Chodzą po promenadzie w celu kupienia loda, pamiątki, cokolwiek. To jest atrakcja turystyczna. Ale do rzeczy. W tym roku kochany prezydent ogłosił, że wszystko, dosłownie wszystko ma zniknąć z całej promenady. Nie liczę ile takich punktów było, 100? Więcej? Pewnie więcej. Większość oczywiście na prywatnych posesjach, głównie po to żeby nie zajmować miejsca na chodniku przeznaczonym do spacerowania.Wszystko pięknie, fajnie, a tu straż miejska przychodzi i pyta się właściciela czy ma zgodę na postawienie takiej budki np. z lodami na własnej posesji. Otóż nie ma, i nie dostanie. Dlaczego? Ponieważ nie należy ona do miasta i nie ma możliwości kontroli tych placówek poza podatkiem od postoju, który w skali miesiąca przynosi im marne grosze.
Byłem z tym naprawdę wszędzie, począwszy od straży miejskiej, urzędu miasta i każdego możliwego oddziału, dzierżawy, aglomeracji i kij wie czego jeszcze. No poza prezydentem bo nie ma czasu ( ͡° ͜ʖ ͡°). Czego się dowiedziałem? Wszędzie ta sama gadka - jest to strefa A, czyli strefa uzdrowiskowa i nic ale to nic nie może stać chyba że dostanie zgodę. Jak dostać zgodę? A no się nie da ponieważ rada miasta tak zadecydowała i w tym roku prokuratura ma wyczyścić wszystkie istniejące punkty.

Tak więc, jeśli ktoś się wybiera w te wakacje do Kołobrzegu to polecam jedynie molo, bo nigdzie indziej nie zobaczycie nic ( dwie budy z wędzonymi rybami i wisiorki z bursztynami, które wygrały przetargi w 2001 roku). Ale spokojnie, pocieszenie jest takie, że za rok będą na identyczne miejsca przetargi, z tym że będą obejmowały one miejsca należący do miasta a nie prywatnych ludzi. Ciekawe jaki w tym cel ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ja to jak ja, tracę miejsce dobrze płatnej pracy, i rozglądam się za czymś za granicą z brakiem poszanowania do ludzi, którzy wymyślają u nas takie cuda. Współczuje jedynie właścicielowi, który mógłby mieć majątek na własnym terenie ale nie może go wykorzystać w żaden sposób. (Posiada stary pensjonat, który chciałby zamienić w hotel bądź chociaż ładnie odremontować ale niestety nie może bo prezydent nie pozwala ( ͡° ͜ʖ ͡°)).

To tyle i naprawdę jak ktoś ma za złe tym co wyjeżdżają z tego kraju to warto zastanowić się nad powodem.
Pozdrawiam
#polska #prawo #kochanykraj
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bartez_94: Nie żebym próbował ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ale mam ogromne znajomości w tym mieście od strażników miejskich po urzędników i nie ma bata na to, nawet dla mnie. Tutaj zajmuje się niby prokurator już poza miasta.

Same przetargi jasno pokazują kto na tym zarobi
  • Odpowiedz