Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Clefairy też mnie to zastanawia - czy według katolików osoby niepełnosprawne umysłowo albo o bardzo niskim IQ będą także debilami w rzekomym raju? Albo dzieci, które umarły w wieku kilku lat - będą na takim etapie umysłowym przez całą wieczność?
  • Odpowiedz
@Clefairy wiesz że KK uznaje wielki wybuch, teorie ewolucji i nawet teoretyczne istnienie kosmitów? Nie wiesz. Twoja dusza nie jest wedlog kosciola materialna więc nie wyobrażamy sobie żadnego 2 latka w niebie, ba nie wyobrazamy sobie zadnego ludzkiego wyobrazenia, ani rzeczy, ani nawet ideii ludzkiej w niebie. Nieba nie da się pojąć umysłem człowieka tak samo jak Boga(nie, nie wierzymy w dziadka z brodą na tronie) taguj to gowno #turbogimboateizm
  • Odpowiedz
@Hubadev Jezusa jako człowieka potwierdzają historycy rzymscy i żydowscy i arabscy. Do tego poncjusz Piłat też niedawno został potwierdzony (tabliczki z jego podpisem znalezione przez Żydów) to czy był synem Bożym jest kwestia wiary (zobacz co to słowo oznacza)
@Clefairy
  • Odpowiedz
@Hubadev: jest osobą historyczną, ale jedynie jako przewodnik ruchu oporu przeciwko okupacji rzymskiej. Na tym polegała jego wyzwoleńcza rola narodu żydowskiego.

Żadne jego cudy czy inne fiki miki nie mają poparcia historycznego.
  • Odpowiedz
wiesz że KK uznaje wielki wybuch

@Hubadev: Powiem więcej, "Teoria Wielkiego Wybuchu" została wymyślona przez KATOLICKIEGO KSIĘDZA.

Jest wiele mitów na temat KK, które krążą jako "argumenty przeciwko bajarzom o cieśli".
  • Odpowiedz
@MagnaPomerania do tego ludzie nie umieją odróżnić wiary w Boga/biblie od ludzkich poczynań księży, a nawet papieży. Po owocach, nie słowach poznacie uczniów moich. Bardzo źle jest też zagadnienie krzyża przez środowiska skrajnie prawicowe, co cesarskie cesarzowi, a co Boskie, Bogu. Kosciol jako jedyna religia na swiecie oddziela wladze swiecka od koscielnej, dla przykladu semici (zydzi i islam) zrownali relogie z panstwem, sa "narodem wybrantm przez boga". Pozdrawiam.
  • Odpowiedz
do tego ludzie nie umieją odróżnić wiary w Boga/biblie od ludzkich poczynań księży, a nawet papieży.

@Hubadev: bo wierzyc to trzeba w Boga, a nie w ksiedza, a niektorym to sie niestety myli (choc z kolei swiadczy to tez o ich zaangazowaniu w wierze, ale to juz temat na inna dyskusje).
Ksiadz jest tylko narzedziem. A narzedzia moga byc dobre, albo no coz, tepe ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@agaja: @Hubadev: skoro wasz Bóg opiera się tylko na tym, że w niego wierzycie bez względu na wszystko to dlaczego akurat jest to Bóg chrześcijański?

Równie dobrze moglibyście wierzyć w latającego potwora spagetti, którego istnienie jest dużo bardziej prawdopodobne od istnienia Boga chrześcijańskiego, którego podstawy wiary okazały się stekiem bzdur.

Wasza wiara to WYŁĄCZNIE skutek indoktrynacji przeprowadzonej na was przez społeczeństw. Przestańcie się okłamywać. Gdybyście urodzili kilka tysięcy
  • Odpowiedz
@Clefairy jestem śmieszny więc śmieje się xD ! xxxDDD
Znam podstawy wszystkich dużych Religi, przeczytałem swete księgi dwóch z nich. A Ty nawet nie znasz podstaw jednej i to tej w której się urodziłeś. O czym ja mam z tobą dyskutować.
  • Odpowiedz
A Ty nawet nie znasz podstaw jednej i to tej w której się urodziłeś.

@Hubadev: przecież sam przed chwilą napisałeś, że wiara chrześcijańska nie ma obecnie żadnych naukowych postaw oprócz bezgranicznej wiary w latającego dziadka na chmurkach. Twoja podstawa wiary opiera wyłącznie się na wierze i dlatego nie można jej obalić faktami naukowymi.

Jakby ci od dziecka wmawiali, że różowy kolor jest zielony to nadal byś w to wierzył i
  • Odpowiedz
logicznego sensu

@Clefairy: logika służy do zrozumienia konsekwencji przyjętych założeń.
Jedyne co Cie może boleć, to to że Bóg jest nie doświadczalny empirycznie, gdyż jest bytem Transcendentnym - Duchem.
  • Odpowiedz
@neilran:

Bóg jest nie doświadczalny empirycznie, gdyż jest bytem Transcendentnym - Duchem.

Masz na to jakikolwiek dowody? Czy to po prostu kolejny filozoficzny wymysł mający usprawiedliwić brak dowodów na istnienie Bogów (szczególnie chrześcijańskiego)?
  • Odpowiedz
@Clefairy: chyba wiem w co wierze, jesteś śmieszny jeśli domagasz się naukowych dowodów na istnienie Boga, który wykracza poza magisterium nauki, podobnie jak filozofia. Nauka dotyczy tylko materialnego świata.
  • Odpowiedz
@neilran: zacznijmy jeszcze raz, bo chyba troszkę pomieszałeś.

Nie wykluczam istnienia siły wyższej, która rzeczywiście może być bytem transcendentnym (chociaż w to również wątpię, ludziom po prostu trudno pogodzić się z tym, że są zwykłym mikroelementem w układance wszechświata). Wykluczam istnienie boga chrześcijańskiego.

Nie ma żadnych dowodów na istnienie akurat tego konkretnego Boga - nawet gorzej, wszelkie rzekome dowody wydają się być kompletną fikcją co dodatkowo podważa jego istnienie.
  • Odpowiedz