Aktywne Wpisy

Lolenson1888 +139
Od kilku dni w polskim internecie jest gigantyczny kwik o tę grafikę.
No ale kto normalny zapierdaIa ponad 100 km/h w zabudowanym, i około 200 na ekspresówce/autostradzie? Zdawałoby się, że taki przepis uderzy tylko w jakichś Sebixów prujących swoimi bmkami po wsiach stwarzając zagrożenie, gdzie nie ma żadnych kontroli, albo tych notorycznie jeżdżących na zderzaku i migających światłami żeby im natychmiast zjechać z lewego pasa na drodze szybkiego ruchu xD
#polskiedrogi
No ale kto normalny zapierdaIa ponad 100 km/h w zabudowanym, i około 200 na ekspresówce/autostradzie? Zdawałoby się, że taki przepis uderzy tylko w jakichś Sebixów prujących swoimi bmkami po wsiach stwarzając zagrożenie, gdzie nie ma żadnych kontroli, albo tych notorycznie jeżdżących na zderzaku i migających światłami żeby im natychmiast zjechać z lewego pasa na drodze szybkiego ruchu xD
#polskiedrogi
źródło: e3e8b5c9aace5a93c95bdbdc6c67ce8ebac3d0b7efda822d48727dd6207f1483
Pobierz
chalwaklb +53
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Rozumiem na czym polega, rozumiem że kod jest przez to czytelniejszy, umiem go wykorzystać, jednak nie widzę praktycznych zalet wykorzystywania tego typu programowania.
Wszyscy mówią, że takie pisanie kodu jest jedynym słusznym, wierzę, że tak jest. Problem z tym, że pisząc jakikolwiek projekt nie mogę znaleźć powodu, by bawić się w definiowanie klas, obiektów, metod, kiedy mogę to zrobić zamiast w 10 linijkach to w 2.
Mam na swoim koncie kilka płatnych projektów, największy zajął mi 6 miesięcy, m.in. zawierał autorski CMS. Wszystko strukturalnie. Brak jakiegokolwiek doświadczenia z kimś kto patrzyłby na pisany przeze mnie kod sprawia, że jedynym warunkiem jaki sobie stawiam to to czy kod działa, nie wiem jak niektóre rzeczy powinienem rozwiązać ze względu na "sztukę programowania" itp.
Zwykle gdy się uczę nowej technologii, frameworka bariera między "nie rozumiem nic", a "rozumiem wszystko" jest bardzo cienka. Czytałem o OOP naprawdę dużo, umiem to zastosować, ale ciągle nie widzę sensu.
Poniżej jeden z napisanych przeze mnie kodów, nie zjedzcie mnie pls.
#naukaprogramowania #php
źródło: comment_N6zON8Ar1GpOUILDYx6x5eK7cunU2GFu.jpg
Pobierz@joolekk: Jasne, że nie. Ta książka jest ogólna, czy dotyczy/odnosi się do jakiegoś konkretnego języka?
Co by było gdybyś musiał przekazać swój projekt komuś?
@push3k-pro: Nie widziałem, pewnie i tak bym nie zrozumiał.
"Czytelniejszy kod" to pojęcie względne, bo jestem pewny że dobrze napisany strukturalnie kod jest czytelniejszy od źle napisanego OOP.
@Jurix: czyli robisz niewielkie rzeczy w których nie współpracujesz z innymi, nie utrzymujesz tego i nie przejmujesz kodu po kimś. Dodatkowo stawiam na brak testów i inne typowe problemy w takich sytuacjach, w efekcie powstają takie potworki jak na Twoim obrazku. Na tym etapie nie dziwi że masz takie odczucia, ale jak
Ale twój strukturalny jest czytelniejszy dla ciebie. Nikt kto na co dzień pisze obiektowo nie zrozumie na pierwszy rzut oka tego co napiszesz.
@Jurix: Pewnie, ale to powstało dla wszystkich, a nie dla ciebie i z myślą taką, że to będzie działało baaaaaardzo długo i na skalę globalną.
masz np: komentarz w kodzie
możesz zacząć od refaktoryzacji kodu by komentarz nie był potrzebny
w OOP czysto i ładnie rozbijesz swoje ify na max kilka linii
?
znów skopiujesz ten sam kod z tym
@joolekk: Zazwyczaj w takich sytuacjach robię sobie stosownie nazwaną funkcję, która jest we wspólnym pliku functions.php, załączanym do wszystkich skryptów.
Tak naprawdę, przy małych projektach do szuflady, to OOP większego sensu nie ma. Ale nigdy nie wiesz jak Twój projekt skończy, i jak będzie się rozwijał w przyszłości. A mądrze zrobione OOP (ale mądrze, to że se gdzieś
classwpiszesz nie wystarczy) daje dużo większą możliwość rozwijania projektu. Zobacz - tutaj pokazałeś kawałek kodu który zapisuje w bazie jakąś stronę. Pewnie masz w aplikacji analogiczne kawałki zapisujące np. komentarze,@cooltang: Naprawdę chciałbym poznać ścieżkę Twojego rozumowania, po której mogłeś pomyśleć że moje pytanie jest baitem.
Następny projekt jaki będę pisał spróbuję w pełni obiektowo.
A co do sql injection, nie mam pojęcia jakim cudem mogłem tego chociaż podstawowo nie zabezpieczyć, niby jest to wewnętrzny panel admina, jednak nie zmienia to faktu, że zabezpieczenie musi być. Pozostałe skrypty są zabezpieczone.