Wpis z mikrobloga

Poprosiłbym o jakieś wytłumaczenie wykopowego eksperta w sumie dlaczego UE chce wprowadzić art 13, jaki jest jego cel i jakie są oczekiwane pozytywne rezultaty.

Bo cały czas słyszę "cenzura, cenzura, cenzura" jak to miało miejsce w przypadku ACTA, która po głębszej analizie okazała się ustawą w sumie nawet ok, ale internauci nadwrażliwi byli (bo nigdy nie zajrzali do tekstu ustawy). Więc mam pewne wątpliwości czy nie ma znowu nakręcania się przesadnego, albo wymyślania skrajnych przypadków (typu bany memów, płatność za memy itp. itd.)

#polityka #uniaeuropejska #art13 #antyart13 #saveyourinternet #deleteart13 #acta2018

#neuropa
  • 143
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Reepo: Wymyślają.

Ludzie w necie zazwyczaj są za głupi, aby przeczytać akt prawny. Ale, żeby poczuć się wyjątkowymi ogladają jakieś streamy na YT, albo czytają wysrywy głupków. I kręcą aferę, bo to pozwala im się poczuć wyjątkowym - mającym rację, przewidującym.
łatwo wierzą w zagrożenie dla ich wolności, przy czym przez wolność należy rozumieć internet. Bo np. upolitycznienie sądów, przejęcie urzędów, instytucji etc. to już nie narusza ich wolności.

W
  • Odpowiedz
@F4eddy: ale na jakiej zasadzie ma to działać, bo ten podatek od linków cały czas jest przytaczany, po prostu mam wrażenie, że nie tworzono by ustawy, której byłoby ciężko egzekwować (jak właśnie ściąganie pieniędzy za pojedynczy link ze stron internetowych)?
  • Odpowiedz
@Reepo: szczerze? mnie to osobiście nie rusza, ale niby jak będziesz chciał wrzucić cytat do filmu, kawałek muzyki itd. itp. to ci yt może usunąć film mimo iż działasz legalnie, chyba ma to też działać w całej sieci, ale już nie pamiętam bo niewiele mnie to obchodzi
  • Odpowiedz
@F4eddy: ale na jakiej zasadzie ma to działać, bo ten podatek od linków cały czas jest przytaczany, po prostu mam wrażenie, że nie tworzono by ustawy, której byłoby ciężko egzekwować (jak właśnie ściąganie pieniędzy za pojedynczy link ze stron internetowych)?

@Reepo: Dyrektywa nie przewiduje żadnego podatku od linków.

Przewiduje jedynie, że na linkowanie treści od konkretnego portalu należy mieć od niego licencję (nie dotyczy oczywiście działalności prywatnej). Licencja
  • Odpowiedz
Przewiduje jedynie, że na linkowanie treści od konkretnego portalu należy mieć od niego licencję (nie dotyczy oczywiście działalności prywatnej). Licencja może być odpłatna, ale nie musi.

@GordonLameman3: Z ciekawosci, jakie "rationale" za tym stoi? Bo takie rozwiazanie mocno ograniczy wykop na ten przyklad. Wykop bedzie musial gromadzic te licencje od kogo sie da, i od gory blokowac mozliwosc dodawania linkow z adresow do ktorych nie ma licencji. W ogole, czy
  • Odpowiedz
@rzep: dzięki, ale jeśli ten art 13 jest taki jak mówisz to to nie ma sensu xD prawo autorskie do pokemonów ma pokemon company, nintendo, game freak i co? to jest ich więc ma zniknąć cały sub reddit?

memy? inne?
  • Odpowiedz
@cojaczytam21: No właśnie przydałoby się takie w miarę obiektywne spojrzenie, które daje plusy i minusy tej ustawy z punktu widzenia użytkownika internetu, a nie biadolenie, że "memów mi zakażą"
  • Odpowiedz
Z ciekawosci, jakie "rationale" za tym stoi? Bo takie rozwiazanie mocno ograniczy wykop na ten przyklad. Wykop bedzie musial gromadzic te licencje od kogo sie da, i od gory blokowac mozliwosc dodawania linkow z adresow do ktorych nie ma licencji. W ogole, czy odpowiedzialnosc za posiadanie licencji spada w tym wypadku na wykop.pl czy raczej na uzytkownika ktory dodaje link?

@Haqim: Ochrona praw wydawców.

Dziś powołując się na prawo cytatu
  • Odpowiedz
Artykuł 13 natomiast wymusza na portalach, które posiadają znaczne ilości danych wgrywanych przez użytkowników (wykop, reddit, youtube) aktywne monitorowanie i filtrowanie treści objętych prawem autorskim i usuwanie ich.

@rzep: no zajebista cenzura. xD
Co do tego to wykop prawie spełnia postanowienie tego artykułu, bo ma aktywny system monitorowania treści, tylko teraz reagują na prośbę właściciela tekstu. Kiedyś miałem okazję ich o to spytać w temacie jednego ze spamerów, który przeklejał
  • Odpowiedz