Reepo
Poprosiłbym o jakieś wytłumaczenie wykopowego eksperta w sumie dlaczego UE chce wprowadzić art 13, jaki jest jego cel i jakie są oczekiwane pozytywne rezultaty.

Bo cały czas słyszę "cenzura, cenzura, cenzura" jak to miało miejsce w przypadku ACTA, która po głębszej analizie okazała się ustawą w sumie nawet ok, ale internauci nadwrażliwi byli (bo nigdy nie zajrzali do tekstu ustawy). Więc mam pewne wątpliwości czy nie ma znowu nakręcania się przesadnego, albo wymyślania skrajnych przypadków (typu bany memów, płatność za memy itp. itd.)

#polityka #uniaeuropejska #art13 #antyart13 #saveyourinternet #deleteart13 #acta2018

#neuropa
32
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
rzep
Poprosiłbym o jakieś wytłumaczenie wykopowego eksperta w sumie dlaczego UE chce wprowadzić art 13, jaki jest jego cel i jakie są oczekiwane pozytywne rezultaty.

@Reepo: Chodzi o ochronę praw autorskich w internecie.

Awantura jest głównie o 3 punkty. W kontekście wykopu o
50
rzep
teraz nie będzie go mieć, bo to dotyczy absolutnie każdego cytowania źródła.

@TenebrosuS: Nie. Nie ma ani słowa w Art 13. o tym, że znoszone są prawa cytatu, parodii itp.
18
G.....3
G.....3
@Reepo: Wymyślają.

Ludzie w necie zazwyczaj są za głupi, aby przeczytać akt prawny. Ale, żeby poczuć się wyjątkowymi ogladają jakieś streamy na YT, albo czytają wysrywy głupków. I kręcą aferę, bo to pozwala im się poczuć wyjątkowym - mającym rację, przewidującym.
łatwo wierzą w zagrożenie dla ich wolności, przy czym przez wolność należy rozumieć internet. Bo np. upolitycznienie sądów, przejęcie urzędów, instytucji etc. to już nie narusza ich wolności.

W
13
rzep
to i tak daje rękę do nadużyć... ale to prawo jest z-----e, co za debil to tworzył i ci z polski jeszcze za tym głosowali

@cojaczytam21: Każde prawo daje możliwość nadużyć.

Jak już pisałem - zaproponowane prawo ma dobre i słuszne intencje. Obecnie sytuacja w internecie jest taka, że jako twórca możesz stworzyć najbardziej popularny obrazek w internecie i nie zobaczyć ani grosza zarobku z niego, natomiast zarobią na nim wszelkiego rodzaju
11
rzep
skraje jest to że można skasować treści na podstawie swojego widzimisię, jeśli strona x czerpie zyski z wejść na stronę na której jest twój kontent to nie widzę powodu do DOPRECYZOWANIA prawa tak by nie czerpała zysków od ciebie, taka jest prawda że w czymś takim jak to prawo, treść powinna być maksymalnie sprecyzowana i plastyczna a nie że wszystko leci jak na jakiejś produkcji

@cojaczytam21: Możesz skasować TREŚCI DO KTÓRYCH MASZ
10
rzep
mam wrażenie że jednak odczujemy to prawo na własnej skórze bo skończy się wklejanie treści znaleziska w komentarz bo paywall

@steemm: Owszem, to się może skończyć. Tak, będzie to niewygodne. Ale skoro twórca treści chce za nią zapłatę, to jednak czy takie moralne jest dzielenie się nią za darmo?
10
rzep
dzięki, ale jeśli ten art 13 jest taki jak mówisz to to nie ma sensu xD prawo autorskie do pokemonów ma pokemon company, nintendo, game freak i co? to jest ich więc ma zniknąć cały sub reddit?

memy? inne?

@cojaczytam21: I tak i nie. Prawo autorskie ma określone sytuacje, gdy go nie łamiesz - cytat, parodia itp.

Po drugie - tu nie chodzi o to, że każdy obrazek będzie musiał być zaakceptowany
9
rzep
rzep
  • adult
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
9
rzep
rzep
  • adult
9
rzep
-masz stronę ze śmiesznymi obrazkami

-możesz poprosić o usunięcie obrazka, możesz poprosić o ramkę z miniaturką obrazka

@cojaczytam21: Ale ja nie chcę prosić o usunięcie obrazka, szczególnie, że zanim ten obrazek znajdę a strona zareaguje, to tysiące osób mogą już go zobaczyć "za darmo".

Ja chce z góry zakazać tej stronie hostowania moich dzieł, do których posiadam prawa autorskie.
9
rzep
musisz mi wybaczyć, ale ja cały czas widzę jakiegoś prezesa firmy co powie 'dosyć!' i piszę do reddita że nie życzy sobie na jego stronie treści związanej z pokemonami, wycinków z anime, gier itd.

@cojaczytam21: No i będzie mógł tak zrobić, ale przypominam, że prawa autorskie nie są absolutne - masz tzw. dozwolony użytek.
8
rzep
bo to jest walka z wiatrakami, ktoś zacznie trollować to co, będziesz pisał milion maili?

@cojaczytam21: Walczymy również z kradzieżami w sklepach, pomimo tego, się zdarzają. Czy to znaczy, że to walka z wiatrakami i kradzieże powinny być legalne?
8
rzep
rzep
  • adult
8
rzep
rzep
  • adult
8
rzep
ale ty jesteś ułomny teraz, nie odbieram mu prawa do tego, powtórzę ostatni raz, mi chodzi o to by funkcjonowało szerowanie treści na zasadzie darmowej reklamy z precyzyjnym prawem

@cojaczytam21: Odbierasz. Uważasz, że prawo, które pozwoli twórcy zabronić stronom ala Kwejk na hostowanie jego treści jest złe.

Jak twórca będzie chciał "darmową reklamę", to nie będzie korzystał z tego prawa. A jak nie będzie jej chciał, to
8
rzep
w ogóle to jest głupie... bo wystarczyłoby zrobić tak że twórcy by pisali na swojej stronie że nie życzą sobie monetyzowania ich treści i de facto wystarczyłoby wyłączyć reklamy na danym obrazku oraz podać link do źródła

@cojaczytam21: Ale twórca może chce sam monetyzować te treści. Nagrywasz filmiki specjalistyczne, za które liczysz np 10 zł za obejrzenie.

Ktoś je ściąga i wgrywa na CDA czy inny serwis. To jaki biznes ty
7