Wpis z mikrobloga

#yerbamate #yerbamatewykopclub
Te matera z Palo Santo od Cejrowskiego to moim zdaniem są jakieś lewe. Kupiłem od niego ten "wazon" i muszę naprawdę głęboko nochal wsadzić do środka i mocno się zaciągnąć, żeby wyczuć chociaż nutę tej charakterystycznej woni PS. Znajomy w pracy zamówił dwa od WC i ta sama historia - zero zapachu w obu naczynkach. Ja mam malutkie matero z PS kupione w @DobreZielePL, które było ciut droższe (mimo mniejszych rozmiarów) i wystarczy że otworzę szafkę w której stoi i już czuję piękny zapach PS, w dodatku po kilku zalaniach wypuściło masę żywicy, to od WC tylko kilka kropel.

Do napisania tego wpisu natchnął mnie @Norciu który w tym wpisie pokazuje że spleśniało mu matero z PS od WC. Na zdjęciach które Mirek wrzucił widać matero praktycznie bez żywicy, która ma właściwości antybakteryjne, może to dlatego to matero tak łatwo spleśniało.

Moim zdaniem korzystna cena naczynek z PS od Cejrowskiego wynika z tego, że sprowadza towar drugiej kategorii - matera z małą zawartością żywicy, co sprawia że bardzo słabo pachną i pleśnieją (chociaż nie jestem pewien czy to główna przyczyna).

Dla porównania (z naczynkiem w poście @Norciu od WC) wrzucam zdjęcie swojego, o którym wspomniałem wyżej.
b.....h - #yerbamate #yerbamatewykopclub 
Te matera z Palo Santo od Cejrowskiego to ...

źródło: comment_KUWnIVyZFuDE3lHEnQaca6SJh2b9mUu4.jpg

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@baloth moje pachnie wydaje sie ze dosc mocno, ale nie mam porownania do innych, no i go nie uzywam bo mi smak yerby z PS nie pasuje. Ale lubie sie czasem zaciagnac zapachem jak jestem w kuchni
  • Odpowiedz
@baloth: moje pięknie pachnniało po wyjęciu z pudełka i tak samo pachnie teraz, na dole tylko trochę spękało
może za długo trzymałeś w nim zaparzony susz? ja to wypijam i od razu wywalam, staram się nie zostawiać na noc ani na cały dzień
  • Odpowiedz
@baloth: też uważam że wazony od WC są słabo jakościowe, mi po tygodniu używania matero w ogóle nie wypuszczało żywicy, bardzo szybko schnie i robi się całe szare w środku.
Kolega z pracy ma PS z poyerbani jakieś najtańsze i u niego jak wyschnie to widać kropelki żywicy a używa już go ponad rok.
  • Odpowiedz
Powszechną praktyką jest pozyskiwanie żywicy z PS. Właściwie to przede wszystkim żywica do perfum, a same naczynka, czy inne wyroby to taki jakby produkt powstały "przy okazji".

Wydaje mi się, że różnica w jakości wynika stąd, ile tej żywicy udało się z drewna wyciągnąć przed zamianą w naczynko. Osobiście tak lubię zapach PS, że otwieranie przesyłek z naczynkami jest jednym z przyjemniejszych obowiązków. Ale ale! Każdemu zdarza się dostać gorszą partię, bo
  • Odpowiedz