Wpis z mikrobloga

Właśnie Orange podłącza swój światłowód w bloku i mam dylemat ( ͡° ͜ʖ ͡°)
W UPC jestem jakies 11 lat i miesięcznie płacę 130zł (+10zł bo umowa na czas nieokreślony bo tak chcę) a w pakiecie internet 120Mb/s + MediaBox z nagrywarką.
Orange oferuje 300Mb/s (szkoda że nie 600Mb/s :() z telewizją za 99zł na 24 miesiące.
Jak to wygląda w praktyce i czy są jakieś problemy z internetem lub TV? Jak sprawa PINGów?
Jest jakaś opłata aktywacyjna czy za podłączenie mieszkania do tego pionu kabli?
Ile kosztuje multiroom?
#orange #internet #isp #upc #pcmasterrace #informatyka
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Orange oferuje 300Mb/s

@Marcinowy: Do swoich serwerów. A przez to, że Orange ma tragiczny routing, a ruch krajowy wymienia tylko w swoim TPIXie to prędkości jak i pingi są tragiczne. Połączenia do serwera w Polsce potrafi iść przez Niemcy albo Francję.
  • Odpowiedz
@Marcinowy: orange denne wyjście na świat przez już legendarny frankfurt, czasem nawet YT się tnie. poza tym reset połączenia i zmiana adresu co 23 godziny... aha i nieroutowalne adresy ipv6, nie polecam. juz lepiej dorzucice te dyche dwie i wziac UPC. najlepiej wez cesje UPC od kogos kto twardo negocjowal z dzialem utrzymania i ma ceny nizsze nizdla noawych klientow i krotszy okres zobowiazania :)
  • Odpowiedz
@vundo: z ciekawości co Ci nie działa bo ja już mam ponad 2 lata i jestem bardzo zadowolony. Dodam, że gram po sieci prawie codziennie zarówno na PC (kabel) jak i PS4 (WiFi).
  • Odpowiedz
@SebaOnePL: pogrywam tylko w BF1 i regularnie tracę połączenie z sesją, są lagi, spadki transmisji. Owszem, może to być wina samej gry, ale podejrzewam że to sprawa wspomnianego wcześniej routingu.
  • Odpowiedz
@vundo: w BF1 dużo nie grałem bo 10h na okresie próbnym plus wcześniej beta ale nie miałem takich problemów. Za to dużo grałem w BF3 (PC) i BF4 (PC i PS4) i pingi do polskich i niemieckich serwerów 20-25 ms.
  • Odpowiedz
@techninja: naczytałeś się definicji i teraz się mądrzysz - a każdy monter na szafę z koncentratorami powie "centrala" i już. Co nie zmienia faktu, że w infrastrukturze światłowodowej Orange domyślnie masz wpięte karty (dobra, niech będzie - WKŁADKI) 300mbps, a możesz spokojnie poprosić o 600. Wszyscy wiedzą o co chodzi.
  • Odpowiedz