Wpis z mikrobloga

@tomasz-terlecki daje bardzo dużo, ten kupilem na wyprzedaży w Aldiku i chcialem zobaczyc czy jest tak samo dobry jak x razy droższy - i jest bardzo okej. Fajnie trzyma ciepło, troche dluzej sie na niej piecze bo okolo 6-7 minut, kiedy na sporo grubszym ktorego mam od kamieniarza niespełna 5 minut. Ale za cenę 25zl i tak jest bardzo okej.
@siepan robię najprostsze ciasto na świecie (przepis na 2-3 placki w zależności od wielkości): mąka typu 00 (500g), do mąki lyzeczka soli i wymieszać. W 3/4 szklanki cieplej wody rozpuszczamy saszetke drożdży instant z polowa łyżeczki cukru. Wlewam wode z drozdzami, dodaję 2-3 łyżki oliwy z oliwek i wyrabiam ciasto dopóki nie bedzie gładkie (w robocie 5 min, recznie pewnie z 10+ min). Dzielę ciasto na porcje, formuje kule, przykrywam czystą scierka
@GodlessMike: Drożdże instant? Próbowałem i zawsze wracałem do świeżych ostatecznie, bo nie chciała szmata rosnąć :< Dajesz do ciepłej wody? W sumie nigdy nie próbowałem dać im kopa cukrem.