Aktywne Wpisy

ChlopoRobotnik2137 +208
Byłem dzis z samego rana przetestować system kaucyjny, żebyście nie musieli tego robić. Padło na Lidla
Mialem stara butelke po coca coli 0.5l , automat zeskanował ja jako butelka bez #kaucja i zaoferował bon z 10 groszami.
I teraz zaczyna sie cyrk. Na kasie samoobsługowej bonem nie da sie zapłacic. Jakaś pracownica mówi że z bonami to tylko do kasjerki. A u kasjerki też nie wchodzi bon . Kasjerka zaoferowała
Mialem stara butelke po coca coli 0.5l , automat zeskanował ja jako butelka bez #kaucja i zaoferował bon z 10 groszami.
I teraz zaczyna sie cyrk. Na kasie samoobsługowej bonem nie da sie zapłacic. Jakaś pracownica mówi że z bonami to tylko do kasjerki. A u kasjerki też nie wchodzi bon . Kasjerka zaoferowała
źródło: image
Pobierz
Al-3_x +41
Koleś z pewnością udowodnił, że Polacy to jakoś specjalnie wyrafinowanych gustów jedzeniowych nie mają. Wystarczy nagrywać content o jedzeniu kebabów, czasami jeszcze zapiekanek albo próbowaniu różnych odmian pizzy plus ocena schabowych i Polak jest zadowolony. Mam jednak wrażenie, że wcześniej treść którą tworzył była bardziej różnorodna. Było odwiedzanie restauracji różnych celebrytów, testowanie jagodzianek, testowanie jedzenia posłów i premiera. Teraz tego prawie nie ma.
#ksiazulo #kuchnia #jedzenie
#ksiazulo #kuchnia #jedzenie
źródło: ygygyg
Pobierz

@Getter @Setter raczej bezpieczne, @Builder sie przydaje ale juz @Data radze omijac bo generuje toString i hashCode ktore sa moge generowac bugi (swoja droga, w IntelliJ IDEA skrot ctrl + Insert generuje metody o tej samej zawartosci, wiec nie wiem co tak wszyscy najezdzaja, zawsze mozna
Przegenerowywanie tego wszystkiego jest mega upierdliwe
Tu masz wątek o tym czemu maintainer jhipstera nie chce tego szajsu - polecam zwrócić uwagę na fragment "triggers bugs in jvm". Na pewno chcesz to mieć w komercyjnym projekcie? Powiesz potem klientowi z czystym sumieniem że machnąłeś mu dobrze napisany i stabilny projekt?
Patrząc na głosy społeczności (lajki) ludzie lubią profity jakie wynikają z używania lomboka.
Szkoda, ze nie napisał czegoś więcej na temat Buga w jvm i crasha ci
Działanie Lomboka opiera się na "hacku" - wykorzystuje nieudokumentowane API do generowania kodu. Jakie zagrożenia się za tym kryją to nie muszę mówić chyba, wystarczy wspomnieć że nieudokumentowane API mogą być usunięte w dowolnej chwili.
W prywatnym projekcie owszem, sam używam. W komercyjnym - w życiu. Nie chce być tym typem którego git blame wskaże za 10 lat jak się to w--------i i jakiś doświadczony inżynier
@Bruno_: więc to chyba była wina samej klasy a nie lomboka, skoro IDE też generowało "zły"
Już bym wolał zapiąć kotlina do kompilacji i pisać w nim data classes i używać ich potem z
@doubt: Najczęstszy błąd. Występuje również gdy się klika alt insert w idei i nie patrzy na nic. Mało tego - w lomboku łatwiej to naprawić. Dodając exclude mówisz w prost, że tego nie chcesz. Natomiast usuwając z toStringa nie zostawiasz informacji, że jest problem (komentarz? xD) i kolejne osoba wygeneruje toString po dodaniu pola i klops od nowa. Niespodziewany exception na produkcji
@doubt: Skoro tak prosto go zastąpić to po co go dodawać?
@dupaztrupa: częste błędy w połączeniu z obiektami domenowymi w hibernate - użycie w toString z polami które są ładowane lazy generuje exception. hashCode w ogóle nie przydatne w tym przypadku bo hashCode w takich obiektach powinien być implementowany dość specyficzne.
Problem z debugowaniem wygenerowanych metod/konstruktorów - w intellij
@Koryntiusz: nie zastąpić a usunąć i zostać z boilerplate kodem. Lepszej alternatywy (oprócz pisania data klas w kotlinie) nie wymyślono.
Nawet jeżeli lombok przestanie działać z jakimś nowym releasem javy to i tak to jest ostatnia biblioteka, która mogłaby blokować migrację do nowszego jdk, bo w razie problemów można ją łatwo
@doubt: W Springu nie raz się przydaje sprawdzić która implementacja jest wstrzykiwana albo żeby potwierdzić kolejność inicjalizacji komponentów. Nie zdarza się to często ale się zdarza.
@doubt: To chyba nie do mnie, ale skoro już mnie wywołałeś to wcześniej