Wpis z mikrobloga

Wiele chlebów upiekłam, ale gdyby któryś miał startować w konkursie na najlepszy smak, to z pewnością wybrałabym tego skurczybyka.
Pięknie wyrośnięty, pszenny na zakwasie żytnim.
Mam ogromną satysfakcję piekąc takie chleby, mieszkam zagranico i trudno tutaj o dobre pieczywo.

#bojowkapiekarska #chleb

W komentarzach więcej zdjęc.
Pobierz Uspavanka - Wiele chlebów upiekłam, ale gdyby któryś miał startować w konkursie na na...
źródło: comment_RYeb9HwBQJMFVY94DCPM3CBq0tEkmwi2.jpg
  • 25
@Uspavanka: Chleb powstał z tego przepisu, z następującymi zmianami:

Woda - 300 ml
1 łyżeczka cukru trzcinowego
Brak przypraw

Wymieszałam całość długo i dokładnie mikserem z hakiem chlebowym, można zrobić to ręcznie (potrzeba dużo krzepy).
Uformowałam kulę i odłożyłam do wysmarowanej olejem miski na jakieś dwie godziny.
Miskę nakryłam foliowym workiem .

Po tym czasie (ładnie wyrosło) odgazowałam ciasto.
Należy uderzyć je pięścią i złożyć w kopertę.
Uformowałam bochenek i odłożyłam