Aktywne Wpisy

WielkiNos +263
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Whiskeyjack29 +47
Napisałem sobie posta że zarabiam 13 500 netto, czyli 22 000 brutto a pracodawca daje 26 500 + benefity pozapłacowe powiedzmy łącznie 27 000 i ciężko z zakupem mieszkania w Warszawie (w której pomimo mojej niechęci do tego miasta dla bezpieczeństwa zostać muszę, bo zdalna to 5% obecnego rynku). Ile się wylało boomerstwa że wcale nie jestem w top 10% zarobków, że co ze mnie za IT skoro dostaje takie grosze, że

https://www.facebook.com/GKWBytom/posts/1828392717210569
#slask #bytom #chorzow #gkw #kolej #pociagi #kolejwaskotorowa
Chciałbym zapytać dokąd prowadziła ta linia wąskotorowa od bytomskiego dworca do chorzowskiej elektrowni i gdzie dalej?
Linia prowadziła do Stacji Maciejkowice (obok Zakładów Azotowych) a dalej do Siemianowic i Szopienic
@sylwke3100: ok, jeśli ta linia dalej istnieje to warto by to było reaktywować. JEŚLI. Też uważam że cała trasa Katowice - Miasteczko byłaby mega. A jeśli jest to zaorane w 3d i ta trasa jest po prostu nieprzejezdna i nie ma szans żeby była to można odpuścić. Jest rezerwat na Żabich Dołach i w porządku. Skupić
Poza tym absurdem było wywalanie linii tam jeszcze wtedy szły dwie inne linie (piaskowa do Bytomia i Zabrza oraz PKP z Chorzowa Starego do Piekar.) szczególnie kiedy się nie miało praw do tego terenu...
Zawsze pozostaje opcja wykorzystać infrastrukturę piaskową która istnieje i pozwalaja pokonać obie drogi.
Bo jak się nie mylę to ta trasa miała znaczenie tylko właściwie po podziale Śląska jako objazd do Tarnowskich na Bytom i ewentualnie na dostawy węgla w czasach istnienia choćby Andaluzji a tak to nikłe znaczenie.
Dzisiaj, gdyby kopalnia Julian na przykład była zlikwidowana, można by rzucić bardzo nierealny, tak mam tego świadomość, pomysł reaktywacji linii / założenia nowej dla KŚ przez tereny Julian - Andaluzja z