Wpis z mikrobloga

Zależy jak masz fazy obciążone.Jak te B16 masz na trzech, a B10 na 2 i pokrywają się z poprzednimi. To mocniejszy niż 26A. Czyli wyłącznik 40A
  • Odpowiedz
@WVVV: Wyłącznik różnicowy o char. A, 0,03A i prądzie znamionowym przynajmniej 25A (sugeruję 40A).
Nie zalecam jednak stosować jednej różnicówki na wszystko ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@koradek: B10 na oświetlenie LED w dwóch pomieszczeniach na osobnych bezpiecznikach, B16 to gniazdka w trzech pomieszczeniach na osobnych bezpiecznikach.

@kozi966: Jeżeli dobrze zrozumiałem to sugerujesz, aby np. na B10 (Oświetlenie w dwóch pomieszczeniach) dać na osobnej różnicówce, a B16 (Gniazdka w trzech pomieszczeniach) dać na osobnej?

@Myszoskocznia: Nie mam bladego pojęcia, stare budownictwo, cała masa bezpieczników topikowych, jest wyjście siłowe,
  • Odpowiedz
@WVVV dodatkowo taka łatanina nigdy nie przejdzie przeglądu okresowego a wiec zapomnij o wypłacie odszkodowania jak coś się stanie, plus jeśli jest to jakaś spółdzielnia to możesz dostać nakaz doprowadzenia instalacji do stanu zgodnego z normą?
  • Odpowiedz
@Mirkomil: To domek jednorodzinny. Prawdopodobnie źle zrozumiałeś to co napisałem, więc tłumaczę.

Istnieje stara instalacja elektryczna w aluminium, której ze ścian nie będę wyrywał, bo jest dość pokręcona i kilka pomieszczeń jest na jednym bezpieczniku topikowym bez podziału na światło i gniazda tylko wszystko pod jednym np. w dwóch pomieszczeniach.

Mój zamiar wygląda tak:
Mam 10 pomieszczeń, w 5 z nich zostaje aluminium i one będą jeszcze przez jakiś czas
WVVV - @Mirkomil: To domek jednorodzinny. Prawdopodobnie źle zrozumiałeś to co napisa...

źródło: comment_5UISU9pEtpdmyE3BUTOY6KHw0NcfI1bS.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@WVVV a ok myślałem że z puszki starej chcesz sobie połączyć stara i nowa instalacja

A co do tego robienia jak chcesz nie jest tak różowo. Dlatego że na właścicielu oraz wykonawcy ciąży obowiązek aby instalacja była przynajmniej tak bezpieczna jak zaleca norma. Możesz robić jak chcesz ale jak coś się stanie to odpowiedzialnosc karna i majątkowa będzie wyciągnięta jeśli wyjdzie że nie zostało zachowane bezpieczeństwo instalacji. Tak tylko mówię.
  • Odpowiedz
@Mirkomil: Na spokojności, teraz jest to o wiele bardziej niebezpieczne, a właśnie te zmiany mają na celu zniwelowanie tego niebezpieczeństwa, a mieszkanie ma być przedzielone na pół, więc bezpieczniki w dwóch miejscach są dla mnie celem (nawet po całej wymianie instalacji)

@Myszoskocznia: Wysłałem zapytanie do ZE, bo tak na prawdę nie mam pojęcia czy to jest TN-C czy S czy jakiś inny układ - to jest bardzo stara
  • Odpowiedz
@Myszoskocznia: Głównie ze względu na koszta, samo poprowadzenie przewodów mogę wykonać sam, największym problemem okazuje się jednak montaż bezpieczników i ewentualnej różnicówki lub jakiegoś innego zabezpieczenia i możliwe, że tylko do tego zawołałbym elektryka.
  • Odpowiedz
@takijeden1: Dzięki za odpowiedź na moje pytanie dotyczące wyłącznika różnicowoprądowego, który miałem zamiar umieścić przed wyłącznikami nadmiarowo-prądowymi. Wiem czym są układy sieciowe, ale nie mam pojęcia jaki został zastosowany w przypadku tego aktualnie domku jednorodzinnego, pytanie skierowałem do ZE, bo oni będą wiedzieli najlepiej i nie pytałem o to tutaj.
  • Odpowiedz