Aktywne Wpisy

Jak bardzo trzeba mieć pusty łeb żeby w obecnych czasach zrobić dziecko gdzie nawet ciężko zmienić pracę jako specjalista z 10 letnim doświadczeniem, gdzie zaraz będzie ogromny kryzys gospodarczy, gdzie jest cały czas widmo wojny. Nie wyobrażam sobie tego, druga sprawa, że dziecko gdy pracujesz 8-16 to momentalne stracenie życia którego i tak już praktycznie masz przez pracę i te godziny śmieszne, baby namawiają na dzieciaka a same mieszkają jeszcze ze starymi

Jaki dać wyłącznik różnicowoprądowy przed bezpiecznikami B10 x 2, B16 x 3?
#elektryka #pytaniedoeksperta
Komentarz usunięty przez autora
Nie zalecam jednak stosować jednej różnicówki na wszystko ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@kozi966: Jeżeli dobrze zrozumiałem to sugerujesz, aby np. na B10 (Oświetlenie w dwóch pomieszczeniach) dać na osobnej różnicówce, a B16 (Gniazdka w trzech pomieszczeniach) dać na osobnej?
@Myszoskocznia: Nie mam bladego pojęcia, stare budownictwo, cała masa bezpieczników topikowych, jest wyjście siłowe,
Istnieje stara instalacja elektryczna w aluminium, której ze ścian nie będę wyrywał, bo jest dość pokręcona i kilka pomieszczeń jest na jednym bezpieczniku topikowym bez podziału na światło i gniazda tylko wszystko pod jednym np. w dwóch pomieszczeniach.
Mój zamiar wygląda tak:
Mam 10 pomieszczeń, w 5 z nich zostaje aluminium i one będą jeszcze przez jakiś czas
źródło: comment_5UISU9pEtpdmyE3BUTOY6KHw0NcfI1bS.jpg
PobierzA co do tego robienia jak chcesz nie jest tak różowo. Dlatego że na właścicielu oraz wykonawcy ciąży obowiązek aby instalacja była przynajmniej tak bezpieczna jak zaleca norma. Możesz robić jak chcesz ale jak coś się stanie to odpowiedzialnosc karna i majątkowa będzie wyciągnięta jeśli wyjdzie że nie zostało zachowane bezpieczeństwo instalacji. Tak tylko mówię.
@Myszoskocznia: Wysłałem zapytanie do ZE, bo tak na prawdę nie mam pojęcia czy to jest TN-C czy S czy jakiś inny układ - to jest bardzo stara
W razie pozaru nie dostaniesz ani grosza z odszkodowania, wiesz o tym?
Komentarz usunięty przez autora