69guziec
No po prostu taki barszczyk to w Wigilię wchodzi aż za dobrze (。◕‿‿◕。)
Jakie są Wasze ulubione potrawy?

Do Wigilii zostało 11 dni!

#odliczamdoswiat <- obserwuj ten tag do samej Wigilii!

Chcesz być wołany? Plusuj ten wpis.

Nie pytaj czemu Cię wołam, tylko czarnolistuj :)
424
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
Marianoo21
@69guziec: Solnik
69
julianna_cebulanna
@Zuler: to jest zupa kresowa, a moja babcia mówiła, że Mickiewicz taką jadł: mleko, mielony mak, ryż, obrane migdały, rodzynki, laska wanilii. Gotujesz w mleku laskę wanilii. Potem ją wyjmujesz, bo to tylko do smaku. Dodajesz mielony mak i podgrzewasz, aż zrobi się miękki. Dodajesz sparzone obrane migdały, wcześniej gotujesz ryż, który potem też dodajesz do zupy, no i rodzynki (rodzynki też moczysz wcześniej, żeby były mięciutkie). Zupę potem każdy
35
Antyradek
@69guziec: U nas tradycyjnie robi się na święta kutię.
A czasami jeszcze robimy południowoamerykańskie ceviche. Surowa ryba w sosie z limonek, bardzo smaczne.

Oprócz tego standardowo, ryby w galaretach, barszcz itp. Zawsze organizujemy ogólnorodzinną imprezę z babciami i dziadkami i każdy także daje jakąś potrawę od siebie.

Następnym razem zapytaj się, czy żywa czy sztuczna choinka. U nas zawsze żywa.
6
The_Pelek
@69guziec Pierogi.
5
olabogaxD
@69guziec fujka
5
julianna_cebulanna
@kapitankebabownik: U nas to samo, staramy się, żeby było 12 potraw i każda jest liczona osobno: zupa migdałowa, barszcz, uszka, potem karp, groch, kapusta, smażone grzyby leśne, kompot z suszu, kutia, pierniczki, makowce i inne ciasta. To będzie 12 w sumie :D
5
69guziec
Wołam przez MirkoListy plusujących ten wpis (227)

Sponsor: Grupa Facebookowa z promocjami z chińskich sklepów

Nie chcesz być wołany/a jako plusujący/a? Włącz blokadę na https://mirkolisty.pvu.pl/call lub odezwij się do @IrvinTalvanen
4
z.....h
z.....h
@69guziec no rybki, śledzie w śmietanie przede wszystkim, kapusta z fasolką, pierogi z kapustą i grzybami
4
Zuler
@julianna_cebulanna: co to zupa migdałowa
4
k.....k
k.....k
@69guziec: Ale bym sobie zjadł taki barszcz z uszkami. To moje dwie ulubione potrawy wigilijne (dwie bo barszcz i szka liczymy osobno ( ͡° ͜ʖ ͡°) )
4
W.....a
W.....a
@69guziec: nie barszcz, a grzybowa. <3 Najbardziej wyczekiwane danie Wigilii (。◕‿‿◕。)
4
69guziec
3
69guziec
3
Shadou
@69guziec: bigos, tosty, zupa pomidorowa, szaszlyki i czasem śledzie z ketchupem albo dzemem porzeczkowym
3
Zuler
@julianna_cebulanna: dzięki (:
3
vesica
@69guziec żaden barszczyk, team zupa grzybowa
3
julianna_cebulanna
@69guziec: pierniczki, zupa migdałowa, groch z fasolą, kompot z suszu i ciasta (ʘ‿ʘ) ale najbardziej to ja prezenty lubię xD
2
j.....5
j.....5
@69guziec: groch ze śliwkami ( ͡° ͜ʖ ͡°) jeśli chodzi o te wigilijne
2
ZielonyRycerz
@69guziec: Rzadko spotykana tradycja, ale dla mnie to jest cały smak i esencja Wigilii (ciekawe dlaczego? ( ͡° ͜ʖ ͡°)) - czosnek z solą i chlebem, im ostrzejszy tym lepszy. Poza tym uwielbiam gotowany groch i do tego sos z prawdziwków. No a na deser to jak wyżej, kutia wygrywa.
2
P.....k
P.....k
@69guziec: kapusta z grochem, pierogi, śledzie z cebulką i siemieniotka (taka zupa)
2