Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 115
Chyba wchodzę na wyższy poziom pieczenia chleba! :D Od pół roku od kiedy piekę, tylko "batony" i bułki, dziś odważyłam się na chleb z prawdziwego zdarzenia :D Łatwo nie było, ponieważ do dyspozycji miałam tylko zakwas żytni (pszenny nastawiony wczoraj dopiero), więc przy składaniu ciasto trochę się kleiło ;) Ale wszystko było przepisowo! :D 4 składania co 40 minut, koszyk, mąka ryżowa, a do nacinania nożyk do tapet, nawet dał radę! :P Początkowo zamierzałam piec w garnku rzymskim, ale koszyk mam okrągły, a garnek owalny, więc zdecydowałam się na naczynie żaroodporne, chlebek pasuje w nim idealnie! POLECAM TEN STAN.

#bojowkapiekarska #chleb #gotujzwykopem #chwalesie
Keep_Calm - Chyba wchodzę na wyższy poziom pieczenia chleba! :D Od pół roku od kiedy ...

źródło: comment_8fhf48Z9d3erMGuIwql0rD03YJSphRUk.jpg

Pobierz
  • 27
  • Odpowiedz
  • 0
@Keep_Calm a podrzuć jakieś sprawdzone przepisy bo może sam spróbuję coś wypiec przez weekend. Dam radę, jak jutro rano zakwas nastawię, coś w niedzielę upiec? Zwykły piekarnik elektryczny da radę? ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@Keep_Calm: Zajebisty chlebcioch () Ja też piekę, jestem początkująca i na razie chleby wychodzą na takie 4+. Brakuje im trochę objętości ;) Ale pomimo wad rozwojowych są pyszne i nie poddaję się. Jak na razie robię żytnie na zakwasku.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@La_Fawnduh: To świetnie! Wiesz, żytnie nigdy nie będą wysokie, pszenna mąka zawiera gluten więc jak dobrze wyrobisz ciasto, to odwdzięczy Ci się pięknym bochenkiem :)
  • Odpowiedz
@Keep_Calm: zamiast nastawiać nowy zakwas to przekarm żytni. Daj łyżkę żytniego i dokarmiaj pszenną, ja tak zrobiłrm karmiłem t650 i tym sposobem szybko osiągnąłem mocny pszenny zakwas.
  • Odpowiedz