Wpis z mikrobloga

Mirki mam problem.

Taguje na początku #fortnite <- nie podoba się to czarnolistuj tag zamiast mi zaśmiecać wątek.

tl;dr

Kilka dni temu wymieniłem w moim lapku dysk z HDD na SDD. Wszystko fajnie, lapek dostał drugie życie. Problem mam tylko podczas gdy. Sama gra uruchamia się normalnie, bez zastrzeżeń. Na spawn island też wszystko jest w najlepszym porządku. Jednak podczas gry, gdy w pobliżu pojawia się więcej osób i generalnie gdy więcej się dzieje - gra zaczyna mi lagować. Co kilka chwil mam ścinki, jakby fps spadało mi do 1-2 klatek na sekundę. Taka ścinka trwa dosłownie moment i wszystko wraca do normy. Na kilkanaście sekund bo po chwili znów jest to samo. W najbardziej dynamicznych momentach to czyni grę totalnie niegrywalną.
Ping w normie, pakietów też raczej nie tracę.

Próbowałem już chyba wszystkiego. Bawiłem się ustawieniami w samej grze, ustawieniami w panelu NVidia, zainstalowałem GeForce Experience i tam też bawiłem się ustawieniami.
Zmieniłem procesor graficzny wykorzystywany do uruchamiania gry, ustalałem priorytety w menadżerze zadań, zwiększyłem ilość rdzeni używanych do obliczeń... No więcej pomysłów nie mam.
Wolałbym też nie instalować dodatkowego oprogramowania nie stworzonego przez Epic, które jest polecane przy tym problemie przez niektórych.

Specyfikacja laptopa:
procesor Intel i7 - 5500U 2.40 GHz
grafika NVidia GeForce GTX 950M - aktualny sterownik z marca
8 GB RAM
Windows 10 Home
Dysk SSD Crucial MX500 1TB

Ktoś coś? Z góry dzięki ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Alasthor: Wszystko wygląda w porządku ze sprzętem, sprawdź czy nie masz aktualizacji biosu dostępnej, dodatkowo zainstaluj jakiś program do monitoringu temperatury cpu/gpu i zegarów na cpu/gpu, po pojawieniu się przycięcia wejdź do programu i sprawdź czy zegary nie zostały zrzucone ze względu na temperature, jeśli nie to zweryfikuj pliki gry, lub zainstaluj ją ponownie, jak nie pomoże będziemy myśleć dalej
  • Odpowiedz
@vomar: Tak jak obiecałem pisze co jeszcze zrobiłem

- Zmień ustawienia graficzne w grze (na niskie: P)
- Zmień ustawienia w panelu sterowania NVidia
- Zainstalowałem GeForce Experience i zmieniłem tam ustawienia (to oprogramowanie nie jest przyczyną tego problemu - wszystko było w porządku, gdy miałem HDD w laptopie)
- Zmieniłem procesor graficzny używany do
  • Odpowiedz